Výlet za sluníčkem do Tiských stěn
Všechny fotografie: Alena Tollarová

Výlet za sluníčkem do Tiských stěn

6. 11. 2022

Konec října se u nás nevytáhl. Zatímco ve zprávách o počasí jsem denně sledovala, jak tu i onde padají teplotní rekordy, slunce pálí a chodí se jen v tričkách, naše Polabí vyhlásilo smutek a zahalilo se do smutně šedého mlhového hávu.

Den za dnem jsem se probouzela i chodila spát s neprostupnou mlhou. Sluníčko zkrátka vyčerpalo své síly jinde a na nás už nezbylo. Ve stavu, kdy jsem měla mlhu už i v hlavě, vystavila spolužačka ze střední na FB aktuální fotky z Tiských stěn. A tomuto lákání se prostě nedalo odolat. Hned ráno jsem sbalila batůžek a hurá na vlak hledat jasný den.

Konec perónu na nádraží nebyl prakticky vidět, ale srdnatě a s nadějí jsem vyrazila. Labské údolí až do Ústí n. L. nedoznalo žádné změny. Nastoupila jsem do autobusu směr Bahratal, tj. státní hranice s Německem, a vyrazili jsme vzhůru. Jakmile jsme projeli vesnicí Strážky, jako kouzlem jsme se ocitli v jiném světě. Světě plném světla, tepla a dobré nálady. To už zbýval jen kousek do cíle mého výletu, Tiských stěn.

Skalní město Tiské stěny najdeme nad vsí Tisá. Je součástí CHKO Labské pískovce a tmavé stěny tvoří neuvěřitelnou kolmou kamennou hradbu nad vesnicí. K pokladně je to od kostela sv. Anny ve vsi jen kousek. Moje představa, že v pondělí 31. října, kdy u nás bylo právě po prázdninách a nikdo tam nebude, vzala rychle za své. U pokladny se táhl dlouhý had turistů, hovořících vesměs německy. Však Tiské stěny jsou prakticky na hranicích a jak se ukázalo, v Německu měli svátek.

Skalní město je rozdělené na Malé a Velké Tiské stěny, kterými vás spolehlivě a bezpečně provede naučná stezka. Většina pěšinek mezi skalami roztodivných tvarů je snadno přístupná, přece jen však je mezi nimi i pár míst s vytesanými schody a žebříky, která bych bolavým nohám nedoporučovala. Jiný způsob, jak se dostat z dolejší části skal nahoru na jejich hranu s výhledy do skalního města a krajiny, však není. Na druhém konci skalního města najdete stylovou restauraci, kde můžete výlet završit nějakou tou dobrotou.

Výlet za sluníčkem jsem si náležitě užila. Vychutnávala jsem si sluneční lázeň a vůbec se mi nechtělo zpátky dolů. Vrátila jsem se totiž tam, odkud jsem přijela. Do husté šedivé mlhy. S kartou ve foťáku plnou barevné podzimní přírody a modrého nebe. Máte-li chuť, pojďte se se mnou skalami projít.

Do Tiských stěn se od Prahy autem dostanete snadno po dálnici D8 se sjezdem za Ústím nad Labem směr Libouchec, je to maličko přes 100 km. Vstupné od mojí poslední návštěvy podražilo na 50 Kč pro dospělého a 25 Kč pro dítě, což jistě neporazí ani nás, seniory.

 

 

 

cestování Do stovky 2022 Tip na výlet
Hodnocení:
(5 b. / 26 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.