V říši Morfeově
Ilustrační foto: Pixabay

V říši Morfeově

12. 11. 2022

Spánek je dar, což by mohlo potvrdit mnoho seniorů, kteří bez různých bylinných čajů, tinktur nebo léků na nespavost nedokáží usnout. Jak dalece kvalitní je takový uměle navozený spánek neumím posoudit, protože mezi polykače prášků nepatřím, ale pokud mají spánek bez „nočních můr“, je jim přáno.

Spánek lze ovládat, ale se sny je to horší, alespoň já je ovlivnit nedokáži. Mohla bych zde psát o příjemném nebo dobrodružném snění a v očích čtenářů se tak zviditelnit jako veskrze pozitivní jedinec, nebo pustit uzdu fantazii a nějaký ten líbivý sen si vymyslet, ale to by nebylo o mně, protože moje sny jsou převážně démonické, chaotické, zneklidňující. Často patří do třinácté komnaty, mezi nezveřejnitelné.  

Občas věřím, že sny nebo karty a jejich symboly mají svůj význam. V době, kdy byl manžel dlouhodobě vážně nemocný jsem v zoufalství vyhledala kartářku v naději, že se dozvím příznivou zprávu. S neutrálním výrazem ve tváři mi vyložila, že nemoc potrvá ještě sedm měsíců. To zvládneme, pomyslela jsem si s úlevou. Manžel za sedm měsíců nemoci podlehl. Byla to jen náhoda? Nikdy v budoucnu jsem nic podobného nepodnikla a přikláním se k názoru, že vykládání karet je velmi dobrá živnost, stejně jako vyklad snů, psaní horoskopů, prodej všelijakých amuletů a talismanů. Ale, co když se mýlím?

Sny a jejich významem se zabývali lidé od nepaměti. V pradávnu věřili, že sen je seslaný bohy. V řecké mytologii byl bohem snů Morfeus, který se zjevoval lidem ve spánku, uměl na sebe vzít podobu a hlas jakéhokoliv člověka. Mě ve snech většinou navštěvují jeho bratři, Fobétór a Fantasos. Na postavení hvězd zakládal svá proroctví Nostradamus a pravdivost jeho předpovědí byla nesčetněkrát potvrzena. Freud v knize Výklad snů napsal, že sen je říší iluzí. Jak by asi na Freudovo tvrzení reagoval Morfeus?

Jedno čínské přísloví říká, že mladí se živí sněním, staří vzpomínkami. V dnešní vykolejené době se většina seniorů živí hezkými vzpomínkami na staré dobré časy, sní o důstojném stáří v klidu, hmotném zajištění, o souladu s přírodou a věří, že jejich sny se prolnou do reality.

Podzimní soutěžení 2022 sny
Hodnocení:
(5 b. / 21 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.