Knihovny pomáhají seniorům
FOTO: Nadace Vodafone

Knihovny pomáhají seniorům

17. 11. 2022

Je tomu víc než 20 let, kdy jsme do knihoven chodili s papírovou průkazkou a kdy se půjčení knížek zapisovalo do knižních lístků. Pamatujete? Od té doby se toho ale mnoho změnilo. I knihovny šly s dobou, začaly se digitalizovat a celý proces půjčení knih se tak zjednodušil a zrychlil.

Jednadvacáté století bývá občas nazýváno „digitálním věkem“ – digitalizace mění svět a mnoho odvětví. Narážíme na ně každý den, počínaje obchodem se samoobslužnou pokladnou, přes chytrý telefon v naší kapse až po internetové virtuální měny, jakým je například bitcoin.

Knihovny v proměnách nejsou výjimkou. Hlavní změny v nich přinesla digitalizace a použití výpočetní techniky. Knihovní systém se zautomatizoval, díky čemuž si dnes můžete zarezervovat a půjčit knihu třeba z mobilu nebo tabletu. Jakých dalších změn jsme si mohli všimnout?

- Automatizace: Samoobslužné půjčování

Jedná se o službu, využívanou v moderních knihovnách, která funguje na podobném principu jako třeba samoobslužná pokladna v supermarketu. Otevírá čtenářům možnost si knihy samostatně půjčovat. Většina knihoven, která tuto službu poskytuje, má na svém webu uveden návod, aby využití této služby svým zákazníkům zjednodušila. A opravdu se není čeho bát.

- E-knihy

Elektronické čtečky knih jsou v posledních letech oblíbené díky své praktičnosti – jejich hmotnost je většinou pod 200 gramů, přičemž jejich kapacita se může pohybovat v řádů stovek knih. Navíc vám čtečka dává možnost si zvětšit text dle potřeby. V obchodech a knihovnách tak přirozeně roste zájem o elektronické knihy.

Některé knihovny nabízejí půjčení e-knih, například Krajská knihovna Vysočiny. Městská knihovna v Praze nabízí na svém webu celou škálu e-knih ke stažení zdarma.

I když se v reakci na moderní dobu a posun vpřed služby knihoven oproti minulosti změnily, zásadní věci zůstaly stejné, a to jejich poslání.

DSC06502.jpg

 

Informace, dříve jsme je hledali v knihách a dnes je nosíme v kapse nebo kabelce

I když byla proměna knihoven v reakci na moderní dobu dramatická, zásadní věci zůstaly stejné. Knihovny už od nepaměti slouží jako místo pro setkávání, propojování generací, objevování nového, studování, útěk do naší fantazie – prostě místo, kam se lidé rádi vrací. Půjčení knih je tak jen jednou z mnoha věcí, která se dá v knihovně dělat. A pro ty, kterým se ze slova digitalizace nebo moderní technologie dělají vrásky na čele, teď knihovny dokážou pomoct i jinak než doposud.

Každý, kdo se ještě necítí jistě v kramflecích při používání moderních technologií může využít nové bezplatné služby v 22 knihovnách napříč Českem (viz PDF ke stažení pod článkem). S učením jim pomůže proškolený knihovník nebo se budou moci zúčastnit semináře.

vf_odysea_mapa.jpg

Tato služba vznikla díky spolupráci organizací Nadace Vodafone, Moudrá Sovička, Elpida a Sdružení knihoven ČR. Cílem spolupráce je zpřístupnit moderní technologie a digitální vzdělávání seniorům tak, aby byli sebevědomější, samostatnější a měli možnost být v kontaktu s jejich blízkými, zapojovat se do společenského života a získali nové možnosti, jak se vzdělávat.

„Neustále hledáme cesty, jak zpřístupnit moderní technologie a digitální vzdělávání seniorům napříč celou Českou republikou, a tak nás napadlo oslovit knihovny. Navázali jsme proto spolupráci se Sdružením knihoven ČR (SDRUK), protože právě knihovny často fungují jako setkávací a informační centra pro dříve narozené,“ říká Jolana Hájková, programová manažerka Nadace Vodafone.

Do budoucna je v plánu síť zapojených knihoven rozšiřovat. Pro seniory samouky, kteří se do učení s moderními technologiemi chtějí pustit hned a z pohodlí domova, je vhodná i platforma Digitální odysea, která je součástí stejnojmenného programu na vzdělávání dříve narozených od Nadace Vodafone.

 

aktivní senioři Vodafone
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Ke stažení
vf_odysea_letak_A5_RGB_web.pdf

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%