Výlet, kafe nebo šetříme? Peníze bývají důvodem rodinných neshod
Ilustrační foto: Ingimage

Výlet, kafe nebo šetříme? Peníze bývají důvodem rodinných neshod

30. 11. 2022

Čím spolu lidé žijí déle, tím více jasno mají v otázce financí a rodinného hospodaření. Zdá se to být logické tvrzení, ale zapomeňme na něj. Toto neplatí. Když přijde řeč na peníze, vychází najevo krutá pravda i ve zdánlivě idylických vztazích. A v krizové době se to projevuje dvojnásobně.

Hádky kvůli penězům. Jeden z páru si něco koupí, druhý to považuje za zbytečné utrácení. Každý chce spořit jinou částku. A největší hrůza – jeden nechce spořit vůbec. Že takové situace nastávají jen v rodinách tvořených mladými lidmi, kteří se ještě nenaučili žít ve vzájemném souladu? Jsou páry, ve kterých jakákoli zmínka o penězích působí jako třaskavina, byť od jejich svatby uplynulo dvacet, třicet, čtyřicet i více let.

„Jsme s bratrem zoufalí z toho, jak se naši rodiče neustále hádají kvůli peněz. Už k nim ani nejezdíme a víkendy, nemáme na to nervy je poslouchat,“ říká čtyřicetiletá Soňa. Od chvíle, kdy její rodiče odešli do penze, atmosféra v rodině se změnila. „Máma má neustále narážky na to, že táta kouří. On kouří celý život, jen to lehce omezil. Mámě to nikdy nevadilo, nemluvila o tom. Jenže teď, jak vše zdražilo, je z jeho utrácení za cigarety nepříčetná. Asi o tom spolu mluvili a s tátou se nedá nic dělat, ale nejhorší je, že máma do něj neustále rýpe, komentuje každou jeho cigaretu. Nedávno jsme obědvali, přijel i bratr s dětmi, se ženou. Máma dala každému z nás řízek, sobě taky, tátovi jen brambory a řekla, že on svůj příděl jídla prokouřil, takže teď má brambory a od zítřka týden nic. Táta se naštval a šel do lesa. Vypadá to možná legračně, ale když se takové rýpání opakuje a atmosféra je dusná, je to otravné,“ vypráví Soňa.

Americká psychologická asociace provedla průzkum v různých zemích světa, podle něhož téměř čtyřicet procent párů uvedlo jako hlavní zdroj konfliktů neshody kvůli financím. Šlo o páry různého věku od těch, které měly krátce po svatbě, až po seniorské. „Když spolu začnou žít mladí lidé, měli by se zajímat o to, jak se hospodařilo v jejich rodinném prostředí, za co byli zvyklí utrácet, zkrátka vyjasnit si, jaký mají vztah k penězům. Fakt je, že některým lidem se to ale nepodaří, byť spolu žijí čtyřicet let. Mají se rádi, nechtějí se rozejít, ale přesto se dovedou kvůli hospodaření hádat do nekonečna,“ tvrdí manželský poradce Daniel Dashnaw, který na toto téma publikoval několik odborných prací a píše o něm populárně vědecké články.

V poslední době se používá výraz finanční nevěra. Vystihuje časté situace, kdy si člověk něco koupí a pak to před partnerem tají nebo si takzvaně ulévá peníze, o nichž partner neví. Z průzkumu, který si zadala společnost Provident, vyplynulo, že více než čtrnáct procent Čechů si takto bokem schovává peníze pro případ rozvodu.

Je to případ pětapadesátileté Lenky, která je vdaná třicet let. „Všichni známí naše manželství považují za poměrně idylické, ale my se pravidelně několikrát týdně hádáme kvůli peněz. Milan má pocit, že málo šetříme a v poslední době je úplně zdrcený z těch zpráv o krizi. Už za covidu se změnil, když jeho firma propouštěla. Sice o místo nepřišel, ale pořád se bojí, že ho vyhodí. Komentuje každý výdaj. Přinesu domů nákup, on hned leze do tašky a ptá se, jestli to či ono nebylo zbytečné. Dávám si poslední roky každý měsíc bokem částku, o které on neví. Zvýšili mi plat a já mu to nemíním říct. Myslím, že to s ním už dlouho nevydržím, jestli se nezmění. Nedovedu si představit, jak budeme žít v penzi. Plánuju ho opustit, žít v penzi sama. Nedávno mi vyčetl, že jsem koupila dva citrony, prý je to zbytečné, čaj se dá pít bez nich. Mám toho už fakt dost. Až zjistí, že jsem si koupila kabát, asi ho trefí šlak a bude klid. Nikdy takový nebyl. Byl šetrný, ale tak nějak normálně. Ale teď se neuvěřitelně změnil,“ vypráví Lenka.

Nejhorší jsou případy, když páry do svých neshod ohledně financí zatahují dospělé děti, rodinné příslušníky, kamarády. A ani v těchto případech zdaleka neplatí, že stáří přináší něco co by se dalo nazvat moudrostí. Naopak.

„Jezdím s kamarády dvakrát do roka na hory. Vždy si pronajmeme pokoje v takové obyčejné beskydské horské chatě, posedíme, pokecáme,“ vypráví dvaasedmdesátiletý Petr. „Nedávno se na té sešlosti jeden manželský pár, který s námi jezdí řadu let, pohádal před námi všemi o jedno kafe. Nelžu. Ta paní vyčetla manželovi, že si dal za pobyt o kafe více než ona. Řekla, že se dohodli, že budou šetřit, že na ten výlet vůbec neměli jet, že jde o zásah do rozpočtu. Prý na něm manžel trval, tak jeli pod podmínkou, že neutratí určitou předem stanovenou částku. No a do ní se už nevešlo to kafe. Manžel přetáhnul rozpočet. Bože, jak to bylo trapné. Řvala na něj před námi všemi. On řval na ni. Dva sedmdesátníci, bývalí učitelé, inteligentní lidé se hádali jak malé děti. Jak jsem byl šťastný, že žiju sám,“ vypráví Petr.

Na druhé straně jsou situace, kdy se jeden z páru chová finančně lehkomyslně a rozmařile, opravdu velmi těžko řešitelné. Pokud jeden partner ví, že se rodina řítí do finančního průšvihu a druhý přesto chce jezdit na výlety, jedná se o nezáviděníhodnou situaci. Každopádně současná doba přinášející nutnost se uskromnit je pro mnoho párů docela zajímavou prověrkou pevnosti jejich vztahů.

peníze penze rodina
Hodnocení:
(4.7 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.