Co dům dal a plíseň nesežrala
Ilustrační foto: Pixabay

Co dům dal a plíseň nesežrala

24. 11. 2022

Mirek od našeho štamgastského stolu je asi největší pohodář, kterého jsem v životě potkal. Vyprávěnky z jeho života mají vždy dramatický náboj, ale i poté, co si prožil nejedno peklo, zůstává věčným, až nakažlivým optimistou.

Jeho otce zabila železniční vlečka v táboře nucených prací u Jáchymova. Z politických důvodů neměl šanci na "lepší" vzdělání, byť svými znalostmi, zejména z historie a přírodních věd, by mohl konkurovat kdejakému profesorovi. Vystřídal řadu dělnických profesí a v podstatě celý život žil, jak s oblibou říkává "na prahu udržitelnosti".

Jeho matka brzy podlehla nevyléčitelné chorobě, stejný osud potkal později i jeho první a následně druhou ženu. Obě děti z prvního manželství si našly práci i životní partnery v zahraničí, s vyženěnými dětmi z druhého manželství se nestýká. Žije sám v domku rodičů své první ženy, s minimálním důchodem, starým kocourem a vzpomínkami. A přesto vždy s úsměvem zasedne k našemu stolu v hospodě čtvrté cenové kategorie a otevírá témata filosofická, ekonomická i politická, která umí trefně a vtipně okomentovat. Ovšem nejraději máme ty jeho "obyčejné" historky ze života.

Naposledy nám vyprávěl, jak se stravuje. Jeho nejoblíbenější surovinou v kuchyni - kvůli ceně - je droždí. "Taková malá kostička za sedm korun a vykouzlíte z ní několik jídel. Mám ji tak rád, že už jsem jí odpustil i ten její smrad," a vybalil na nás sedm receptů z droždí. Jídelníček na celý týden, od kvasnicové polévky přes drožďovou pomazánku po karbanátky.

"Dnes mám ale krizový den, v našem obchodě neměli droždí, jsem hodně nakvašenej," zakončuje svou gastronomickou vyprávěnku. "A co tedy budeš vařit?" ptám se.

"Co dům dal a plíseň nesežrala. Mám tam dvě brambory, zbytek zelí, kousek ještě nezeleného gothaje. Žranice z lepenice."

Dopije si své jedno pivko a jde domů s úsměvem vařit. Mám ho rád. A tak, kdybyste měli tipy na jídla za pár kaček, dejte vědět, Mirek bude mít radost. A možná nejen on.

 

 

 

gastronomie Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.