Seniorské snění
FOTO: M. Richterová

Seniorské snění

21. 11. 2022

Časy se mění a my se měníme s nimi. Současně s námi se mění i naše sny. Ty dětské se proměnily ve sny dospívajících a dospělých, sny dospělých pak ve sny těch nejstarších. Sníme stále. Mám na mysli sen jako přání a toužení.

Pokud jsme zdraví a finančně zajištění i v období seniorském si můžeme plnit některé naše sny, dělat to, co nás těší, co máme rádi a na co nám třeba dříve nezbýval čas. Nabízejí se nám nejrůznější možnosti a jestliže zdraví neslouží zcela, snažíme se naše plány, jak to jen lze, přizpůsobit.

Máme-li zájem, můžeme studovat různé obory na univerzitách třetího věku, navštěvovat i jiné kurzy, přednášky, zúčastňovat se společných setkání, poznávat nové lidi. I s přáteli dávnými můžeme vymyslet zajímavé akce. Máme čas na divadla, muzea, výstavy, seniorské slevy můžeme využít i v jiných kulturních nebo sportovních zařízeních. Výhodné jsou také slevy v dopravě a akce pro seniory nabízejí i cestovní kanceláře.

Můžeme se věnovat nejrůznějším koníčkům ve spolcích, klubech, oddílech nebo samostatně. Můžeme vyrazit do lázní nebo se vydat na výlet jen s kamarádkou, kamarády.

Pokud nechceme jít za kulturou ani za sportem aktivně či pasivně, máme čas na rodinu, partnera, vnoučata, na sebe. Kromě pomoci v rodině můžeme být dobrovolníky a pomáhat i jinde.

Koho baví činnosti kolem domu, chalupy či chaty, kdo rád něco pěstuje, může zde upevňovat své zdraví fyzickou prací. I rozkvetlý balkon, terasa či rostliny doma přinášejí hodně radosti, stejně tak i život s domácím mazlíčkem nebo rovnou s domácími hospodářskými zvířaty.

Ženy mají dostatek času na ruční práce, muži na kutilství.

Kdo chce žít v důchodu jinak, dále pracuje nebo si sežene brigádu a volný čas tráví cestováním.

Nejen prací živ jest člověk a tak máme i čas na odpočinek, než se zas pustíme třeba do četby, psaní či fotografování. Možností máme mnoho.

Svůj program jsem si také sestavila a tak mým snem je další žití rozmanitého seniorského života, všedních i nevšedních dnů a roků. Klidný život dále přeji všem lidem na této Zemi a poklidné stáří pak všem seniorům. Život v míru je však k tomu nezbytnou podmínkou.

Proto mým snem je, aby se lidé skutečně chovali jako lidské bytosti, neubližovali si a vážili si toho zlomku života, který nám je na této planetě vyměřen. Přeji si, aby skončily ukrutnosti všude na světě, aby všichni lidé mohli vést radostný a důstojný život. Aby se žádný stát ani národ nenadřazoval druhému, aby nikdo nikomu nic nevnucoval. Aby místo zisků byla na prvním místě péče o člověka a místo zbraní vyvíjela se léčiva tak, aby přestaly existovat nemoci. Přeji si šťastnou planetu, kde lidé žijí v lásce a v souladu s přírodou.

 

 

 

 

aktivní senioři Podzimní soutěžení 2022 sny
Hodnocení:
(5 b. / 30 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.