Svetr s norským vzorem se dědí i několik generací
Ilustrační foto: Pexels

Svetr s norským vzorem se dědí i několik generací

21. 11. 2022

Jsou kvalitní, krásné, a proto i drahé. Koupit si vlněný svetr s norským vzorem je tak trochu investice. Zpravidla ho pak člověk nosí celý život a nezřídka se setká s větou: Dědo, já si půjčím ten tvůj starý svetr, jo?

Pokud se o některých kouscích oděvů dá říct, že nikdy nevycházejí z módy, rozhodně to platí pro svetry s takzvanými norskými vzory. Nosili je naši dědové, tátové, babičky, maminky a stále je nosí lidé všech věkových kategoriích. Pravidelně se objevují v kolekcích módních návrhářů a v obchodech. Ovšem pozor na levné napodobeniny v obchodních řetězcích, které se po prvním vyprání vytahají a jsou plné žmolků. Správný svetr s norským vzorem je upletený z pravé vlny, s žádnou umělinou nebo jen jejím minimem. A právě takové se shání poměrně těžko a stojí několik tisíc korun.

Jenže existuje spousta šikovných žen a mužů, kteří se umí ohánět pletacími jehlicemi tak skvěle, že se jejich výrobky vyrovnají těm nejdražším kouskům skutečně přivezeným ze severských zemí. Pletení na zakázku se věnuje čím dál více lidí a pro mnohé se z toho stal slušně prosperující byznys. Trend je jasný, lidé se odvracejí od rychloobrátkové levné módy a mnozí si raději nechají uplést jeden kvalitní svetr, který nosí deset let, než aby si každý rok koupili nový nekvalitní.

Některé originální svetry, které prodejci přivážejí ze severských zemí, jsou tak krásné a propracované, až se nad nimi tají dech a člověk chápe, proč je jejich cena tak vysoká. Stejný obdiv si ovšem zaslouží všichni, kdo podobné výrobky umí stvořit v domácích podmínkách. Chce to jen fantazii, kvalitní vlnu, čas a pečlivost.

Tady je malá inspirace dokazující, že vzorované svetry inspirované severskou tradicí sluší lidem v každém věku. Jde o klasiku, jejíž nositel či nositelka světu naznačuje, že má vkus a vyznává raději klasiku než pomíjivé módní trendy.

 

1.png

2.png

 

 

 

móda
Hodnocení:
(4.6 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.