Obrázky z cest: Krkonošské vycházky - Vyhlídky na Stráži
Všechny fotografie: Blanka Lazarová

Obrázky z cest: Krkonošské vycházky - Vyhlídky na Stráži

23. 11. 2022

Většina Moraváků nemá slabost pro Krkonoše. Máme přece Beskydy a Jeseníky. Ne tak já. Je to proto, že je znám líp a delší dobu. Pravdou ale je, že je to kvůli lyžování. Na běžkách jsem sjezdila kdejaký kopec a na sjezdovkách všechny tratě od modrých až po matově černé.

A teď bych to chtěla prochodit pěšky. Je jen škoda, že ty trasy už nebudou tak dlouhé. A ty moje, do 10 km, se nedají nazývat ani turistikou, ale spíš vycházkou. No co už. Díky i za to.

A tak jsme se vydali autem kousek za Rezek směrem na Rokytno. U odbočky na Františkov jsme šli už pěšky Sachrovou cestou podél Sachrova hřebene směrem na Jablonec nad Jizerou. Asi v půli cesty je lesopark Hlídka na Stráži.

Přeměna této lokality započala kolem roku 2014. Projekt to byl a možná i dnes je tak trochu kontroverzní, neboť došlo k velkým zásahům do přírodního prostředí. Ale to já posuzovat nechci. Výsledek, který tu je od roku 2021, se mi líbí. Možná i proto, že jsem to tu před tím neznala a jsem fanda do všemožných vyhlídek a rozhleden.

Vyhlídky na Stráži symbolizují čtyři vesnice, které se v minulosti spojily v město Rokytnice. Jsou to Františkov (jako Liška), Dolní Rokytnice (Medvěd), Horní Rokytnice (Ovc ) a Rokytno (Horník).  Hora Stráž, vysoká 782 m n.m., plnila v minulosti funkci strážného vrchu, odkud se vysílaly ohňové signály přes vrch Kozákov až do středu Čech.

A tak se odtud můžeme kochat krásnými pohledy třeba na Rokytnici, Studenov nebo až na Lysou Horu či Kotel.

 

cestování Krkonoše turistika
Hodnocení:
(5 b. / 21 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.