Smishing není k smíchu, právě naopak
Ilustrační foto: Ingimage

Smishing není k smíchu, právě naopak

29. 11. 2022

Smishing je jedna z nejčastějších podvodných praktik internetových šmejdů. Cílem je vylákat z důvěřivých lidí za pomocí sms zpráv citlivé informace, a to především platební údaje.

Jak smishing rozpoznat a jak postupovat?

  • Telefonní číslo odesílatele může připomínat nebo přímo napodobovat například banku, úřad, doručovací společnost. U každé zprávy proto pečlivě posuzujte hlavně obsah.
  • Nevyžádané SMS, např. o výhře v soutěži, do které jste se nikdy nepřihlásili, jsou podezřelé.
  • SMS s chybami naznačuje strojový nebo automatický překlad.
  • Odkazy často vybízejí k vyplnění osobních údajů, potvrzení přístupových hesel nebo poskytnutí přístupu do vašeho telefonu.
  • Pamatujte, že banky, úřady ani poskytovatelé doručovacích služeb po vás nikdy nebudou chtít osobní informace prostřednictvím SMS.
  • Pokud z odkazu v SMS nepoznáte, na jaké stránky vás navedou, neklikejte na něj.
  • Pravost SMS můžete ověřit u odesílatele. K tomu ale využijte kontakty z oficiálních zdrojů banky, úřadu, pošty atd. Ty v SMS mohou být opět zavádějící.
  • Pokud v návaznosti na popisované jednání přijdete o peníze na účtu, řešte vše obratem s bankou, která může v některých případech peníze ještě zachránit. Pokud je vám způsobena škoda, oznamte to také Policii ČR.


Úspěšnost tohoto podvodného jednání je závislá nejen na kvalitě provedení podvodných SMS, ale i na načasování. Lidé obecně ztrácejí přehled o svých doručovaných zásilkách převážně před Vánoci, SMS s tímto typem obsahu jsou úspěšnější i v období daňových přiznání. Odhalit podvodnou SMS není jednoduché, a to i vzhledem k tomu, že podvodníci mohou používat tzv. spoofing, kdy dokážou napodobit prakticky jakéhokoliv odesílatele zprávy. Zpráva se takto může dokonce automaticky přiřadit do vlákna předchozí komunikace s oprávněným subjektem.

Internetoví šmejdi ke svým podvodům zneužívají identitu bank, ale i úřadů nebo třeba České pošty. Takto může vypadat zpráva, která vám přijde od šmejda, ale na první pohled vypadá vypadá jako z České pošty:

posta.png

 

V případě České pošty útok nejčastěji probíhá tak, že příjemce dostane zprávu o nedoplatku za balík. Pod záminkou doplatku formou elektronické platby se útočník dostane k údajům o platební kartě a obratem oběti konto „vybílí“. „V poslední době se objevuje i podvrh formou oznámení výplaty přeplatku na dani a snaha vymámit z oběti údaje k platební kartě, a tak zaútočit na bankovní účet. V případě, že si člověk není jistý, doporučujeme na zprávu nereagovat a kontaktovat infolinku České pošty,“ uvedl manažer specializovaného útvaru ICT České pošty Luděk Tichý. Podle něho rozpoznání podvodu není složité, protože Česká pošta platbu formou on-line karet neprovádí.

 

Jak se proti smishingu bránit?

  • Vyvarujte se ukládání citlivých informací, jako jsou údaje o platební kartě, v telefonu
  • Neklikejte na odkazy v SMS od neznámých odesílatelů
  • Vždy zvažujte, komu poskytujete své telefonní číslo. U ověřených internetových obchodníků a služeb je menší pravděpodobnost, že se dostane ke zneužití pro podvodné účely

Více informací o bezpečnosti na internetu najdete také zde: https://cbaonline.cz/desatero-bezpecnosti

 

Zdroje: Policie ČR, Česká pošta, Česká bankovní asociace

 

 

Česká bankovní asociace peníze
Autor: Redakce
Hodnocení:
(6 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.