Seznamte se s lampářem na pražském Karlově mostě
FOTO: Dušan Brabec

Seznamte se s lampářem na pražském Karlově mostě

29. 11. 2022

Stejně jako v minulých letech, i letos lze v předvánočním čase od 27.11. do 23.12. potkat na Karlově mostě lampáře v historické uniformě, kterou tvoří černý vlněný dlouhý kabát s ozdobnými mosaznými knoflíky a odznakem „pražské“ lucerny, červená pelerína a černá brigadýrka s odznakem.

Každý den po 16. hodině lampář ručně rozsvěcuje 46 plynových lamp na mostě pomocí 2,3 metru dlouhé bambusové tyče s ocelovým háčkem na jejím konci. Vychází z Křižovnického náměstí, rozsvěcuje lampy po jedné straně mostu, až dojde na jeho konec a po druhé straně mostu se vrací zpět.

Lampářem je 64letý Jan Žákovec, vedoucí Plynárenského muzea společnosti Pražská plynárenská, který měří 205 cm a je zřejmě nejvyšším a možná i jediným lampářem na světě. Mimochodem, Karlův most je také jediným mostem na světě osvětleným plynovými lampami. První plynové lucerny na světě se rozsvítily v roce 1807 v Londýně, v roce 1813 už to byly plynové lampy. V Praze se prvních 200 plynových lamp rozsvítilo dne 15. září roku 1847.

Lampáři měli původně dlouhou lampářskou tyč s ohněm na konci, na lampě si otevřeli přívod plynu a pomocí tyče ji rozsvěceli. Později byl proces zautomatizován. V roce 1927 bylo v Praze asi 140 lampářů. Měli na starosti okolo 7500 plynových lamp. Po druhé světové válce počet plynových lamp rapidně klesal a úplný konec plynových lamp na svítiplyn nastal na jaře 1985. V roce 2002 byl schválen projekt Osvětlení Královské cesty, a tak se rozsvítily první plynové lampy novou technologií – na zemní plyn. V současnosti je v Praze přes 700 lamp podél celé Královské cesty. Všechny plynové lampy v Praze jsou ovládány a rozsvěcovány dálkově, podobně jako např. v Berlíně, Düsseldorfu, Londýně, Bostonu, Baden Badenu Vratislavi či Záhřebu, avšak na rozdíl od těchto měst lze v Praze automatické rozsvěcování na dálku vypnout, a tak může nastoupit lampář s ručním rozsvěcováním.

Zážitek je to velmi emotivní a zejména cizinci, kteří se v době ručního rozsvěcování plynových lamp na Karlově mostě nacházejí, jsou z toho u vytržení a na mobily si natáčení celý proces a fotí se s lampářem. Třešničkou jsou fotografie, které zároveň zachycují panorama Pražského hradu.

města a obce Praha
Hodnocení:
(5 b. / 21 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%