Pozor na podvodné aplikace
Ilustrační foto: Ingimage

Pozor na podvodné aplikace

5. 12. 2022

Patříte k vyznavačům chytrých mobilů a používáte jejich aplikace? Dejte si pozor, i přes mobilní aplikace se snaží internetoví šmejdi dostat se k citlivým údajům důvěřivých lidí a obrat je o peníze.

Jedním z velmi aktuálních triků útočníků jsou i malwarem infikované mobilní aplikace či jejich aktualizace, které si nejčastěji stáhnete z neoficiálních obchodů s aplikacemi a webových stránek. Výjimkou ale nejsou ani podvodné aplikace nainstalované přímo z oficiálního obchodu.

Pokud v telefonu nemáte nainstalovaný bezpečnostní software, který by vás varoval, a při instalaci aplikaci udělíte vysoká oprávnění – například aplikaci pro nahrávání hovorů i přístup k fotoaparátu či SMS – dokáže aplikace odcizit vaše přihlašovací údaje do bankovnictví, obejít dvoufázové ověření či získat potvrzovací SMS.

Na podvodné aplikace upozornila nedávno například bezpečnostní firma Avast. Podle ní bylo v internetových obchodech ke stažení více než 150 podvodných aplikací, které z uživatelů lákaly peníze prostřednictvím prémiových SMS. Aplikace měly více než deset milionů stažení a mimo jiné se vydávaly za přizpůsobené klávesnice, skenery QR kódů, editory videí a fotografií, blokátory nevyžádaných hovorů, filtry fotoaparátu a hry. Češi si je stáhli 1600 krát a Slováci méně než 500 krát. Škody jdou do stovek milionů...

„Jedná se o aplikace, které po stažení například kontrolují polohu zařízení uživatele, telefonní číslo a tak dále, aby zjistily, v jakém jazyce půjde podvod uskutečnit. Po otevření aplikace je uživatel požádán o zadání telefonního čísla, případně e-mailové adresy a dalších citlivých údajů. Základním pravidlem ovšem je, že do internetového bankovnictví se člověk přihlašuje jen proklikem ze skutečné domovské stránky banky, ne přes odkaz v mailu nebo sms. Skutečná banka, energetika nebo e-shopy po klientech nikdy nechtějí žádné přístupy do bankovnictví, jeho zákaznických účtů nebo jiné citlivé údaje, které se podvodníci snaží od klientů dostat,,“ přiblížil pro Deník Martin Schreier, mluvčí společnosti ČEZ, která má, podobně jako banky, s podvodným jednáním šmejdů také zkušenosti. Firma proto loni spustila provoz vlastního bezpečnostního dohledového centra. Systém zachytil asi dvacet tisíc útoků.

 

Jak podvodné aplikace poznat a jak se jim bránit?

  1. Stahujte aplikace jen z důvěryhodných zdrojů – nejlépe Google Play či App Store.
  2. Před stažením věnujte pozornost recenzím a hodnocení aplikace a tomu, zda nejste mezi prvními, kdo aplikaci stahuje.
  3. Ověřte si i jméno vývojáře a to, zda vyvinul více aplikací. Podívejte se i na ostatní aplikace, na jejich recenze a počet stažení.
  4. Při udělování oprávnění aplikacím se řiďte heslem, že méně je někdy více. Dobře si rozmyslete, zda stahovaná aplikace opravdu potřebuje přístup k vašim fotkám, kontaktům, úložišti, poloze apod.

 

Kybernetičtíí zločinci se při pokusech vás okrást neustále zdokonalují. K vašim penězům se již dávno nesnaží dostat jen s pomocí e-mailů slibujících snové dědictví či falešných stránek. Jaké jsou nejčastější typy internetových obchodů? Podívejte se na Kybertest, edukativní projekt České bankovní asociace.

Česká bankovní asociace mobily šmejdi
Autor: Redakce
Hodnocení:
(4.5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%