Baby pučálnice. Symbol Vánoc, na který se zapomnělo
Ilustrční fotografie: Pexels

Baby pučálnice. Symbol Vánoc, na který se zapomnělo

20. 12. 2022

Zní to trochu jako nadávka, ale kdysi bylo slovní spojení baba pučálnice vcelku milé označení. Lidé se na ně těšili. Byly jedním ze symbolů Vánoc, protože nabízely oblíbenou dobrotu.

Pučálka byla jedním z nejběžnějších a nejoblíbenějších vánočních jídel. Jde o pokrm z hrachu. A ten býval v českých zemích dostupný, hojně využívaný, takže šlo jen o to upravit ho tak chutně, aby se dal považovat za trochu více slavnostní jídlo.

„Obliba hrachu v českých zemích byla natolik známá, že se často stávala terčem posměchu cizinců přivykajících domorodé kuchyni. Ještě v patnáctém století se na hostinách jako poslední chod podával hrách. Jednou z jeho nejstarších úprav je bezpochyby pučálka,“ uvádí historička Valburga Vavřinová, která je autorkou knihy Malá encyklopedie Vánoc. Právě v ní zmiňuje pučálku, slovo, které v mladé generaci vyvolá akorát tak smích, ale už si pod ním málokdo umí něco představit.

Pučálka je v podstatě celý neloupaný hrách, který se nechá nabobtnat ve slané vodě a pak se mu ještě na pár dnů dopřeje klidné a teplé místo, ve kterém naklíčí. A z vyklíčení neboli vypučení vznikl název pučálka. Pak už stačilo hrách osmažit. Na sádle, na másle, co zrovna bylo dostupné a podle toho, jak na tom finančně rodina byla. Ti chudí si ho někdy jen upražili na sucho a osolili. Jenže zároveň se pučálka mohla stát skvěle promaštěnou dobrotou slazenou medem.

Recepty — CULINA BOTANICA (1).png

 

Dříve, v pohanských dobách šlo o obřadní jídlo, které se podávalo u příležitosti různých svátků, ale křesťané si po pak dodali i na své štědrovečerní či velikonoční stoly. A tak se vždy před Vánoci v Praze objevily prodavačky pučálky, kterým se říkalo baby pučálnice. Paní nabízely v ulicích či na tržištích hrachovou pochoutku, kterou připravovaly v kotlících na otevřeném ohni, později na malých přenosných kamnech.

Pučálce se také říkalo pálenec a lidé si ji mnohdy vyráběli nebo kupovali jen tak ke křupání, podobně jako když si my nyní koupíme pytlík smažených brambůrků. Ne nadarmo se proto v souvislosti s pučálkou používá výraz „staročeský fast food“.

„Během devatenáctého století však baby pučálnice vytlačily z městských ulic babky kaštanářky nabízející cizkokrajnější pamlsek – dovážené jedlé kaštany,“ uvádí historička Vavřinová.

V posledních letech se pučálka znovu začíná objevovat v různých nových kuchařských knihách. Lidé, kteří se zajímají o přirozenou zdravou stravu a zajímá je, co jedli naši předkové, si začínají tento pokrm z hrachu zkoušet připravovat a na internetu se dá najít čím dál více receptů, jak na něj a jaké různé podoby může mít.

Je to jasné, pučálka si sice prošla dobou, kdy se ocitla v propadlišti dějin, ale vzhledem k současné vlně okouzlení vším tradičním, českým a poctivým, se v některých rodinách opět dostává na štědrovečerní stoly.

gastronomie Vánoce
Hodnocení:
(5 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.