Já vydržím víc! Pobyt v sauně nemá být sport a soutěžení
Ilustrační foto: Ingimage

Já vydržím víc! Pobyt v sauně nemá být sport a soutěžení

5. 12. 2022

Čím dál více Čechů do svého života zařazuje pobyt v sauně. Potíž je v tom, že jsou mezi nimi i kardiaci, lidé s vysokým krevním tlakem a cholesterolem. Někdo si ve snaze upevnit zdraví zadělává na problémy.

Saunování má velmi kladný vliv na zdraví. Na toto téma existuje řada studií, ale především to pozoruje většina těch, kdo této zálibě propadli. Shodují se, že pobyt v sauně má na jejich tělo a duši podobné blahodárné účinky jako třeba chůze v přírodě. Jenže pozor, není dobré brát saunování jako módu, kterou je třeba za každou cenu vyzkoušet. A už vůbec ne pustit se do něj bez předchozí přípravy třeba jen proto, že nás k návštěvě sauny přemluví kamarádi.

„Důležité je naslouchat vlastnímu tělu. Pokud člověk cítí, že je mu v sauně již nepříjemně, hůře se mu dýchá, či se mu začíná točit hlava, pak je čas odejít,“ říká Eva Kociánová, jedna z lékařů zapojených do projektu Srdce v hlavě. Právě kardiaci by měli volit nižší teplotu sauny, to znamená osmdesát až osmdesát pět stupňů, přičemž klasická finská sauna mívá až sto stupňů. „Je dobré si v sauně nesedat na horní místa, kde je větší teplo. Pokud to prostor dovolí, tak při saunování ležte, budete tak tělo oteplovat ve stejné intenzitě. Po sauně je důležité neskočit do bazénku s ledovou vodou, ale pozvolně se ochlazovat. Klidně jen chladným vzduchem nebo vlažnou sprchou. Saunování určitě není bezpečné pro pacienty trpící bolestmi na hrudi, po nedávném infarktu myokardu, se špatně kompenzovaným krevním tlakem, srdečním selháváním, arytmiemi nebo významně zúženou aortální chlopní,“ vysvětluje doktorka Eva Kociánová.

Naopak ideální je saunování pro ty, kteří trpí lupénkou či astmatem. „Kromě toho, že saunování přináší příjemný zážitek, pomáhá také s uvolňováním dýchacích cest, snižuje rizika cévních a kardiovaskulárních či plicních onemocnění,“ připomíná lékařka.

Pokud se mluví o prokazatelných příznivých účincích na zdraví, je třeba si uvědomit, že jde o výsledky lidí, kteří se věnují saunování několik let a často, minimálně jednou týdně. Pokud si někdo zajde do sauny dvakrát za rok, nemůže počítat s tím, že to na jeho zdraví nechá výrazně pozitivní vliv, například, že mu zmizí lupénka.
Každopádně je však prokázáno, že je vhodné například pro lidi s vysokým cholesterolem. A podle lékařů zapojených do projektu Srdce v hlavě obvykle dobře saunování snášejí i pacienti s vysokým krevním tlakem, pokud ho mají dobře kompenzován léky. Je vhodné také pro lidi, kteří z různých důvodů nemohou být fyzicky aktivní, například mají nějaké potíže s pohybem. „Nelze jej ale doporučit pacientům  neuspokojivě kompenzovaným krevním tlakem, těm, kteří mají zvýšenou tuhost cév a nikdy se pravidelně nesaunovali. Ani těm, kteří trpí potížemi jako jsou například závratě,“ dodává Eva Kociánová
Pobyt v sauně by neměl být považován jen za zábavu či jakési poměřování co kdo vydrží. Což se někdy stává.

„Manžel dostal pobyt v sauně jako dárek k šedesátinám do kolegů z práce. Oni do sauny chodí často, tak ho k tomu taky chtěli přivést a dali mu předplacených pět návštěv. Dopadlo to špatně a já mu to říkala,“ vypráví Jana, manželka dotyčného oslavence. „Nikdy v sauně nebyl, má vysoký tlak a dost velkou nadváhu. Když jsem mu říkala, že to pro něj není vhodné, rozčílil se, že mu pořád kecám do života. Bylo mi jasné, že se bude snažit chlapům vyrovnat, že nepřizná, že už třeba nebude moct ve vedru vydržet. Znám ho. Bylo to přesně tak. Zabylo mu zle, museli ho vynést ven, naštěstí se dal do kupy a odmítl, aby mu volali záchranku. Ale vícekrát už nešel. Když jsme se pak jednou všichni sešli, pánové se strašně divili, že mu sauna nesedla, že prý všem dělá dobře. Jenže já se o tom bavila s bratrancem, který je lékař a ten říkal, že Mirek je pitomec, jestliže vlezl do stostupňového vedra bez přípravy, jen tak, poprvé v životě v šedesáti a ještě se tam snažil vydržet stejně dlouho jako zkušení kolegové. No jo, jenže chlap přece nepřizná, že něco nezvládne, že ano,“ dodává.

Lékaři upozorňují, že chození do sauny by lidé rozhodně neměli považovat za samoléčbu a především ne za samoléčbu kardiovaskulárních potíží. Na druhé straně je fakt, že se se saunováním dá začít  každém věku a může život výrazně zkvalitnit. Jenže, jak už to bývá i v jiných oblastech zábavy a sportu, vůbec není žádná ostuda jít se předtím poradit s lékařem, zda je právě tato forma otužování pro toho či onoho konkrétního jedince vhodná.

zdraví
Hodnocení:
(5 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.