Jak zjistit, jestli mám chřipku nebo covid
Ilustrační foto: Ingimage

Jak zjistit, jestli mám chřipku nebo covid

2. 12. 2022

Mám chřipku nebo covid? Otázka, kterou si položíme, když se potýkáme s onemocněním dýchacího ústrojí. Ale jak to zjistit? Příznaky obou nemocí jsou podobné, ty nám příliš nepomohou.

Jediným řešením jsou testy, ať už ty vyhodnocené v laboratoři nebo ty, které dají odpověď přímo v ordinaci. Jak se v praxi využívají?

Přestože je onemocnění covid-19 podobné chřipce, je mezi nimi několik zásadních rozdílů, které by se neměly podceňovat. Zatímco projevy jsou u obou onemocnění podobné, liší se podíl onemocnění se závažným průběhem. Liší se i míra infekčnosti, jinak řečeno, lidé s covidem nakazí mnohem více lidí než ti s chřipkou. Co však mají společného? Obě onemocnění mohou být smrtelná. Proto je u obou těchto nemocí nejdůležitější zůstat doma v izolaci a pořádně se vyléčit.

Testuje se chřipka?

Praktičtí lékaři běžně v ordinacích chřipku netestují. Změna nastává u těžších případů. Profesor MUDr. Jaroslav Racek z Ústavu klinické biochemie a hematologie Fakultní nemocnice v Plzni vysvětluje: „U těžkého průběhu lze chřipku diagnostikovat antigenním testem z výtěru nosohltanu (tedy podobně jako covid-19). Existují testy prováděné v laboratoři i POC test, tedy antigenní test, který byl proveden například v ordinaci lékaře a byl na tomto místě i vyhodnocen. Záchytnost tohoto testu není stoprocentní, záleží samozřejmě i na kvalitě odběru. O covidu-19 toho lidé asi znají dost, antigenní test se užívá běžně, i když teď asi jen u příznakových nemocných; potvrzení je průkazem RNA (známý PCR test).“

„Samozřejmě u těžších případů kvůli volbě vhodné léčby lze detekovat RNA virus chřipky PCR testem, ale to se dělá opravdu sporadicky. Sérologické vyšetření má význam také z epidemiologických důvodů, zjišťuje, jaký typ viru chřipky se zrovna šíří,“ dodává profesor Racek.

Chřipková vyšetření jsou objednávána téměř výlučně během chřipkové sezóny (konec října až březen).

Jak vidíte, v určitých případech mají testy na přítomnost viru obrovský význam. Nejen k tomu, aby pomohly diagnostikovat jednotlivá onemocnění a stanovit vhodnou léčbu pro individuálního pacienta. Ale i proto, aby v závislosti na daném typu vyšetření pomohly u chřipky identifikovat, který chřipkový virus je přítomen (A nebo B) a následně tyto poznatky využívat při přípravě vakcín a k účinnější léčbě pacientů.

Více informací o testování najdete na informačním webu www.labtestsonline.cz.

 

zdraví
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.