Co dělají Židé o Vánocích?
FOTO: Jarmila Komberec Jakubcová

Co dělají Židé o Vánocích?

5. 12. 2022

Často se mě známí a přátelé ptají, co vlastně Židé dělají o Vánocích. Protože jsem měla možnost prožít celé tyto svátky v Jeruzalémě, tak bych Izraelce rozdělila do tří skupin.

Jsou jedni, kteří se řadí mezi tzv. skupinu ortodoxních Židů a ti neví vůbec nic o Vánocích. Většinou žijí v jeruzalémské čtvrti Mea Sharim. Zde jsou uzavřeni ve skupině, kam neproniká ani televize či rádio. O dění ve světě jsou informování pomocí vývěsek, kde se oznamuje, kdy a kam který rabín přijede. Mladí lidé navštěvují asi do svých 40 let náboženské školy - ješivy a ženy se starají o děti, kterých mají většinou více než běžná populace.  

Druhá skupina Izraelců atmosféru okolo Vánoc miluje, navštěvují vánoční trhy a líbí se jim vánoční stromečky plné světel. Dokonce zvědavě navštěvují i křesťanské bohoslužby, které bývají ve Starém městě. Izraelci se tam poznají podle toho, že nevědí, co je liturgické ticho, prochází kostelem sem a tam, baví se a naslouchají písni "Tichá noc". Jedná se většinou o americké Židy, kteří právě na tyto vánoční svátky přilétávají z USA.

Třetí skupinu tvoří Izraelci, kteří se právě do Jeruzaléma přistěhovali z USA, nemají rádi hlučné a velkolepé oslavy Vánoc v Americe a hlavně přijíždějí, aby oslavili židovský svátek Chanuku, která si někdy i prolíná křesťanskými Vánocemi. Chanuka je svátek pohyblivý, letos bude probíhat od 18. do 26.prosince. 

V Izraeli se Vánoce nazývají pravým jménem "Chag ha molad" - přeloženo "Svátek narození". Ježíš pravým jménem Ješua byl Žid.

Na Vánoce do Izraele jsem přiletěla s jednou cestovkou ve skupině cca 40 turistů. Byli jsme ubytováni v Betlémě, což je už autonomní území Západního břehu, které je pod palestinskou správou. Z  Betléma jsme každý den do Jeruzaléma museli projíždět autobusem přes tzv. bezpečnostní bránu, kde je prováděna kontrola jak Izraelci, tak i Palestinci. Chtěla jsem se zúčastnit křesťanské mše a vidět místo narození Ježíše. Místo je uvedeno jako titulní fotka článku. Impozantní bazilika byla postavena na místě původní jeskyně. Kostel Zrození Páně byl údajně postaven v 1.století našeho letopočtu a slouží svému účelu dodnes. Když jsem naposledy v kostele byla, tak tam probíhaly rozsáhlé rekonstrukce. Půlnoční mše je sloužena v přilehlém chrámu Sv.Kateřiny a Mléčné jeskyni.

Měla jsem i možnost navštívit muzeum betlémů z celého světa, které je umístěno v Betlému na náměstí Jesliček. V Betlému tvoří křesťané cca 30% obyvatel a jedná se většinou o pravoslavné křesťany. V průběhu II. intifády jich řada odešla do zahraničí.

O Svátku Chanuka jsem se již zmínila ve svém jiném článku, kde jsem se této tématice více věnovala. Závěrem bych jen podotkla, že my Židé máme takové štědrovečerní večeře každý týden v pátek. Moje maminka vždy už od neděle plánovala, co bude o šabatové večeři vařit a podle toho i nakupovala. Do pátku muselo být uklizeno, maminka i upekla šabatový chléb "chala". Je trochu podobný vánočce.

Přeji všem hezké prožití Vánoních svátků i Chanuky.

Shalom.

Hodnocení:
(4.9 b. / 24 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.