Dobré zprávy roku 2022: Houbičky i Nobelova cena po osmdesátce
Z módní přehlídky portálu i60. FOTO: Petr Buček

Dobré zprávy roku 2022: Houbičky i Nobelova cena po osmdesátce

29. 12. 2022

Nikdy není pozdě začít s něčím novým. Ocenění a úspěch může přijít až v pozdním věku. Neplatí, že všichni mladí starými opovrhují.  A naděje umírá poslední.

To jsou zprávy, které se dají vyčíst z událostí, které se odehrály v letošním roce. Chce to jen přistoupit k životu s trochou hravosti a nadhledu. Zkusíme to teď?

Ocenění přišlo po osmdesátce
Nobelovou cenu za literaturu dostala dvaaosmdesátiletá francouzská spisovatelka Annie Ernauxová. Podle akademiků za to, s jakou precizností a odvahou ve svých textech zkoumá lidskou paměť. Prodej její knihy s názvem Roky se poté po celém světě obrovsky zvýšil. Annie se stala slavnou ve věku, kdy si mnozí lidé myslí, že je už nic nečeká a že jejich celoživotní práce nikoho nezajímá. A mimochodem, jde o dámu, která vsadila na přirozený způsob stárnutí, jednoduchý styl oblékání vypadá skvěle.

Lék na Alzheimera
Čeští vědci z týmu neurologa Martina Tolara udělali další významný krok ve vývoji léku na Alzheimerovou chorobu. Už je v závěrečné fázi testování na pacientech. Zatím se potvrdilo, že chrání před ztrátou mozkové tkáně, takže by mohl pomoci těm, kteří mají první příznaky nemoci nebo z nejrůznějších příčin je vyšší předpoklad, že mohou onemocnět. Lék je nyní ve fázi, která znamená, že už je známý, ví se o příznivých účincích, které má. Nyní tedy nastává etapa závěrečného testování. Je jasné, že jde ještě o běh na dlouhou trať, ale každopádně je to zpráva plná naděje.

Tik Tok není jen pro mladé
Jednasedmdesátiletá Andrea Garcia Lopez z Mexika se stala hvězdou sociální sítě Tik Tok, která dosud byla známá především jako prostor, kde děti a mladí lidé sdílejí více či méně vtipná videa. Jednoho dne ji její vnuk natočil, jak dává koše na plácku na basketbal. Obdivoval její kondici už dávno, a tak video zveřejnil. Vidělo ho už přes milion lidí, Andree se začalo říkat Babička Jordan podle jména slavného basketbalisty a ona se smíchem začala odpovídat na otázky novinářů, jak je možné, že má v tom věku lepší kondici než mnoho mladých lidí: „No prostě celý život chodím pěšky, hýbu se a sem tam dám s dětmi nějaký ten koš.“

Tohle jsou šedesátníci?
Šedesátku letos oslavilo několik českých známých herců. Většina jejich příznivců přitom říkala: „To není možné, jemu už je šedesát?“ Ano, do zralého věku se dostala partička idolů českých dívek a žen: Lukáš Vaculík, Janek Ledecký, Ondřej Vetchý, Karel Roden. Můžeme tento fakt vyhodnotit dvěma způsoby: „Fuj, ten čas letí, vždyť to nedávno byli mladí kluci“. Nebo: „Skvělé, vždyť oni vypadají stále výborně a dokazují, že v šedesáti je člověk na vrcholu sil.“ Ten druhý způsob, zdá se být lepším.

Pět let navíc
Za posledních třicet let se průměrný věk u českých žen prodloužil o pět let, u mužů o šest let. Ano, průvodním jevem delšího života jsou roky s nemocemi, nezřídka nutností být odkázán na pomoc druhých. Zároveň však žádná generace před námi neměla tolik možností připravit se na to, aby ty roky navíc byly snesitelné. Nikdy dříve nebyla tak dostupná lékařská péče, lidé neměli tolik možností vzdělávat se a vyhodnocovat informace. Žádná doba nedávala tolik možností připravit se a ovlivnit, jaké stáří bude. A i když  pak přijdou ty obávané nemoci a trápení, není na škodu si říct: Co by za pět let navíc mnozí lidé dali.

Návrat k přirozenosti
V módě jsou přirozené šedivé vlasy, sezónní a lokální potraviny, v Česku vyrobené oblečení. Hurá, pryč je doba, kdy společnost byla okouzlena vším umělým, barevným, zahraničním a preferovala na oblečení výrazná nevkusná loga světových značek. Trendem je nyní recyklovat, nestydět se kupovat použité věci, neplýtvat potravinami. Z toho, co dříve bylo považováno za známku selhání, chudoby či slabosti, je nyní móda.

Seniorské módní přehlídky
Když portál i60 před lety začínal pořádat první módní přehlídky, na nichž oblečení předváděly dámy ve věku nad šedesát, mnozí si klepali na čelo. Starší ženy nebudou mít zájem ztrapňovat se na přehlídkovém mole - ano, i takové názory bylo slyšet. Od té doby pořádá módní přehlídky se zralými modelkami řada dalších organizací. Staly se běžné, dělají se dokonce i v domovech pro seniory. Dámy krásně nalíčí pozvané vizážistky, stylistky je obléknou, všichni zúčastnění se dobře baví. Změna ve vnímání spojení věku, krásy a módy, je obrovská, uvědomujeme si to?

Můžeme si dát houbičky
Kdyby někomu nic z výše uvedeného nepřipadalo dostatečně pozitivní a optimismus vyvolávající, měl by vědět, že v tomto roce byla zveřejněna zpráva o studii českých vědců týkající se prospěšnosti užívání lyshohlávek v léčbě depresí. V Národním ústavu duševního zdraví probíhá velké zkoumání vlivu těchto halucinogenních houbiček na deprese a výsledky jsou velmi slibné. Podstatné je, že odborníci vítají dobrovolníky s různými potížemi, kteří by se studie a chtěli účastnit jako dobrovolníci. To je dobré vědět, ne?

Takže přejeme, aby byl příští rok také plný pozitivních zpráv a abychom se i ty špatné pokusili přijímat s optimismem a nadějí, které budeme mít pokud možno i bez pomoci houbiček.

aktivní senioři Česko životní styl
Hodnocení:
(5 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.