Podvodníci na inzerát
Ilustrační foto: Pixabay

Podvodníci na inzerát

29. 12. 2022

Ne, nehledám podvodníky, naopak, šejdíři vyhledávají mě. Kdo prodával po internetu, ví, jaká úskalí to obnáší, na co si dát pozor, ale vynalézavost a drzost nekorektních podnikavců nezná mezí. 

Před nedávnem jsem prostřednictvím inzerce nabídla k odkoupení starožitný rodinný šperk. K prodeji jsem nebyla pevně rozhodnutá, spíš mě zajímalo jakou nejvyšší cenovou nabídku mohu získat. Zpětná reakce byla rychlá, komunikace probíhala v angličtině. První zájemce s cenovou nabídkou přislíbil  zorganizování kurýra, který měl u mě  zboží vyzvednout a bezodkladně dát pokyn k platbě PayPal. Nepřijatelné podmíny. Další kupující požadoval doručení do kanceláře v Rumburku po platbě předem prostřednictvím dánské banky. Projevila jsem zájem a ještě ten den přišla zpráva z banky o odeslání peněz na můj účet s dlouhými pokyny, jak mám dále postupovat. Jako bonus byla připojena fotografie důvěryhodně vyhlížejícího pohledného bankovního úředníka, který k dokončení převodu peněz požadoval podací číslo zásilky, ID transakce, ZMP, jméno příjemce, zemi odesílatele, IBAN, a už nevím co ještě, a to vše s ubezpečením, že tato opatření používají k ochraně zájmů prodávajícího i kupujícího a ke snížení výskytu podvodných aktivit on-line. Ve finále se můj původní záměr prodat cennost změnil v korespondenční kurz angličtiny. 

Dávno zapomenutá zkušenost s prodejem šperku se mi vybavila ve chvíli, kdy mě prostřednictvím e-mailu oslovila  zájemkyně o  zboží, které jsem letos v prosinci nabídla ke koupi na bazaru. Před případnými riziky obchodu varuje zprostředkovatel větou: „ Pozor, neexistuje nic jako Bazoš platba nebo Bazoš kurýr. Nikdy nesdělujte číslo Vaší karty s tím, že dostanete zaplaceno na tuto kartu!!!“ Dobrých rad a upozornění není nikdy dost.

Otevřela jsem e-mail, kde na profilové fotografii byla sympatická usmívající mladá dvojice a paní Kristýna psala:

Od: Kristýna Winklerová <winklerova83@seznam.cz>
Datum: 14. 12. 2022 16:06:55

Předmět: Re: Bazos.cz - odpoved na inzerat
Jsеm se vším spоkоjеná a rádа bych si to kоuрilа, аle prоtožе bydlím v Znojmo, nemоhu si to vyzvеdnоut оsоbně. Čаstо všаk dоstávám zаsilкy a uzаvírám оbchоdy pоuzе prоstřednictvím služby Zаsilкоvna Bezpečná рlаtba. Službа vystupuje jako ruсitel trаnsаксe. Vytvоřím smlоuvu a zарlаtím, poté trаnsаксi potvrdíte a рlаtbа je připsánа na váš účеt a doručit zboží na nejbližší výdejní místo Zasilkovny a uvést číslo objednávky. Nарište mi své jméno, příjmení a číslo mоbilního tеlefonu a já uzаvřu dоhodu. Zde je nаvоd, jaк to fungujе.

 Zásilkovna bezpečná platba

 14. 12. 2022, 18:56  Kristýna Winklerová winklerova83@seznam.cz:

Re: Bazos.cz - odpoved na inzerat
Nyní jsem zadala objednávku na dodání a zaplatila, včetně poplatků za dodání. Měli byste obdržet oznámení, prosím, přijměte objednávku a platba bude připsána na váš účet. Adresa pro doručení je uvedena v objednávce а prosím, smažte svůj inzerát.


 Zásilkovna

 

Nevím, co by následovalo po kliknutí na tlačítko, ale dokáži si domyslet jaké údaje zmíněný formulář vyžadoval. Platnost potvrzení prodeje na objednávku V778P20J po 12 hodinách vypršela a v mé e-mailové korespondenci již neexistuje. Mám jen fotografii, kterou jsem pořídila na základě podezření na podvod i když přiložená informace Zásilkovny o bezpečné platbě působila věrohodně.

Přestože jsem v pokročilém věku, na internet jsem nezanevřela navzdory několika nepříjemným zkušenostem. Nákupy z pohodlí domova mají své výhody, což jsem ocenila po operaci, která mi na několik měsíců znemožnila návštěvy kamenných obchodů, a tak většinu letošních vánočních dárků Ježíšek pořídil na internetu a bezproblémově doručovala Zásilkovna, jejíž pobočku mám přes ulici.  

(Omluvte prosím špatnou kvalitu fotografií)

 

 

Hodnocení:
(5.2 b. / 20 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.