Vaříme rychle a jednoduše
Všechny fotografie: Vladislava Dejmková

Vaříme rychle a jednoduše

11. 1. 2023

Začátek kalendářního roku pro mě většinou bývá obdobím, kdy se mi moc vařit nechce. Mlsná mě nehoní, moje chuťové buňky byly uspokojeny během svátků koncem roku. Také výdej energie je díky nepříznivému počasí a rychlému stmívání mnohem menší než obvykle.

Ale přesto se občas něco jíst musí, a tak to řeším tím, že se uchyluji k co nejjednodušším receptům.

Preferuji přípravu jídel z běžně dostupných surovin, nejlepší jsou ty, které najdu doma nebo nakoupím v běžném obchodě s potravinami. Ze své kuchařky na www.ceskahospodynka.cz jsem pro vás několik receptů spadajících do této kategorie vybrala. Třeba vás budou také inspirovat.

 

Špagety s dýní hokaido

Odvažuji se tvrdit, že dýně hokaido už v našich obchodech zdomácněla. V našem malém supermarketu přes ulici ji koupím kdykoliv, stejně jako ostatní suroviny. Rozmarýn mi vesele roste v průhledném plastovém boxu na balkóně. 

xdynospagety.jpg

Suroviny:
1/2 balíčku špaget
sůl
1/2 menší dýně hokaido
1 cibule
3 stroužky česneku
50 g balkánského sýra
50 g sušené šunky
olivový olej
mletý pepř
větvička rozmarýnu
lžička citrónové šťávy

Postup:
Dýně hokaido je základem pro omáčku na špagety. Dýni nemusíme loupat, pokud má pěkný a nepoškozený povrch. Pouze ji dobře omyjeme, rozkrojíme a z vnitřku odstraníme měkkou část se semeny. Dýni nakrájíme na kostičky asi 1 x 1 cm. Na kostičky pokrájíme i oloupanou cibuli, česnek krájíme na plátky. V kastrolu rozpálíme trochu olivového oleje a orestujeme na něm kostičky dýně, cibule i plátky česneku. Osolíme, opepříme, přidáme jemně pokrájený rozmarýn, promícháme. Podlijeme asi 4 lžícemi teplé vody a dusíme, až dýně změkne na skus. Poté ochutnáme a případně dosolíme a opepříme. Kdo má rád česnek, může přidat ještě prolisovaný stroužek. Zakápneme citrónovou šťávou. Podušenou zeleninu částečně rozmixujeme tj. část dýňových kostiček zůstane vcelku.
Špagety si uvaříme podle návodu na obalu, slijeme a přidáme k dýňové směsi. Lehce promícháme, aby se špagety trochu obalily dýňovou omáčkou. Posypeme rozdrobeným balkánským sýrem a kousky sušené šunky. Samozřejmě můžeme přidat i trochu něčeho zeleného, pokud máme. Uvedené množství surovin je zhruba na 2 až 3 porce.


Slané palačinky s brynzou

V létě se snažím mít čerstvý špenát na záhonu, v zimě ho nahrazuji baby špenátem, který samozřejmě kupuji. Čerstvý špenát je ideální surovinou pro rychlou přípravu jídla, jeho tepelná úprava trvá minutu či dvě a je hotovo. 

xpalbryn.jpg

Suroviny:
Těsto na palačinky:
1/2 l mléka
2 vejce
190 g hladké mouky
1/2 lžičky soli
trochu muškátového oříšku
Náplň:
100 g brynzy
400 g čerstvého špenátu (i baby)
1 menší cibule
2 stroužky česneku
2 lžíce smetany
50 g másla
sůl
mletý pepř

Postup:
Nejdříve si připravíme těsto na palačinky. Suroviny smícháme do hladka metličkou a těsto necháme chvíli odstát.
Zatím si připravíme náplň do palačinek. Špenát propláchneme studenou vodou a necháme okapat. Pokud máme klasický špenát, odstraníme stopky a pokrájíme (u baby špenátu nemusíme). Cibuli oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. Oloupaný česnek prolisujeme. Brynzu si rozdrobíme. Na pánvi rozpustíme máslo a orestujeme na něm cibuli. Přidáme špenát a lehce promícháme.Tepelná úprava špenátu by měla trvat jen krátce. Přilijeme smetanu, osolíme, opepříme a přidáme česnek. Nakonec přidáme brynzu, jen lehce zamícháme a odstavíme ze zdroje tepla. Tepelná úprava špenátu by měla trvat jen pár minut.
Pak postupně smažíme palačinky a plníme je připravenou brynzou se špenátem. Podáváme teplé, ale dobré jsou i studené.

 

Pikantní fazolový talíř

Luštěny v kuchyni jsou často spojené s představou, že jejich příprava trvá dlouho, protože se musí namočit a poté i dlouho vařit. Jinak je tomu, když máte po ruce konzervu sterilovaných luštěnin. Jejich příprava je pak téměř blesková. U nás doma míváme v zásobě i tři konzervy červených fazolí v různých variantách. Je to ideální zásoba pro náhlý případ vlčího hladu.

 xfazolespeed.jpg

Suroviny:
1 konzerva červených fazolí v chilli omáčce
2 až 3 rajčata dle velikosti
1 malá cibule
2 stroužky česneku
mletý pepř
sůl
1 lžíce sádla
snítka čerstvé majoránky
2 vejce na volská oka
pažitka


Postup:
Jde o velmi jednoduché, rychlé a bezmasé jídlo, jehož základem je konzerva červených fazolí v chilli omáčce. Kromě toho si připravíme, oloupeme a pokrájíme malou cibuli a dva stroužky česneku. V kastrolu rozpustíme sádlo a cibuli a česnek na něm lehce opečeme. Přidáme obsah fazolové konzervy a posekaná rajčata. Trochu osolíme, opepříme a promícháme. Zvolna dusíme pod pokličkou asi 15 minut. Občas zamícháme. Podáváme s volským okem a čerstvým chlebem či bagetkou. Jde asi o dvě porce.

 

Salát z kysaného zelí s pomerančem

Když máte v lednu vlastnoručně naložené kysané zelí, je vám hej! Je to bohatý zdroj vitamínu C i vlákniny. Přidáte-li pár níže uvedených surovin, vytvoříte z něj lahodný salát. 

xzesapome.jpg

Suroviny:
250 g bílého kysaného zelí
1 pomeranč
1 lahůdková cibulka
plátek červené cibule
mletý pepř
sůl
1 lžíce olivového oleje
1 lžička cukru krupice

Postup:
Z kysaného zelí (ideálně domácího) vymačkáme přebytečnou tekutinu a pokrájíme ho. Pomeranč pečlivě oloupeme, nesmí na něm zůstat bílá vrstva pod oranžovou slupkou. Ostrým nožem ho nakrájíme ho na kostičky. Očistíme také lahůdkovou cibulku a jemně ji pokrájíme včetně zelené natě. Červená cibule se přidává hlavně pro svou barvu, opravdu jemně pokrájíme pouze plátek této cibule. Připravené suroviny dáme do mísy, lehce osolíme a opepříme. Zakápneme olivovým olejem, přidáme lžičku cukru a lehce promícháme. Necháme chvíli odležet v chladnu a můžeme podávat. Salát je lehký, je vhodný třeba k jídlům z hovězího masa nebo k vinné klobáse. Ale může být i základem lehké večeře, kdy ho doplníme třeba topinkami nebo opečenou bagetou.


Citronový kuskus s kuřecím masem

Kuskus je také velmi oblíbenou surovinou zejména kvůli rychlé tepelné přípravě. Prakticky se ani vařit nemusí, stačí zalít horkou vodou či vývarem a chvíli počkat. A když se chcete trochu rozmazlovat, tak si kuskus něčím ochutíte. V receptu je použitá čerstvá šalvěj, kterou jsem i teď v zimě natrhala zahradě. Můžete samozřejmě nahradit jiným zeleným kořením, které máte k dispozici.

xcitrokus.jpg

Suroviny:
2 kuřecí prsa
sůl
mletý pepř
olej
1 citron
100 g kuskusu
150 ml vody (vývaru)
1 lžíce másla
1 lžíce nastrouhané citrónové kůry
1 lžíce kaparů
2 lžíce čerstvé šalvěje
2 lžíce mandlí

Postup:
Kuřecí prsa opláchneme, osušíme, osolíme a opepříme. Na grilovací pánvi potřené olejem je opékáme z každé strany asi 5 minut. Důležité je, aby byla dobře propečená. Potom je vložíme ještě asi na 5 minut do teplé trouby. Na pánvi krátce opečeme po obou stranách dva plátky citronu.
Ke kuskusu do misky nalijeme teplý vývar, lehce promícháme a přikryjeme pokličkou. Necháme stát asi 5 minut. Do té doby se všechna voda do kuskusu vstřebá. Na pánvičce si rozhřejeme máslo, přidáme k němu nastrouhanou kůru a šťávu z jednoho citronu a opékáme na něm mandle asi 5 minut. Na závěr přidáme kapary a lístky šalvěje, promícháme a odstavíme ze zdroje tepla. Smícháme s kuskusem, který jsme lehce načechrali vidličkou.
Pokrájená kuřecí prsa a kolečko citronu poklademe na ochucený kuskus. Můžeme podávat jako lehké hlavní jídlo. Další variantou je natrhání nebo pokrájení kuřecího masa na kousky a promíchání s kuskusem. Vznikne tak kuskusový salát, který lze podávat teplý. Jde o 3 až 4 porce.

 

Gnocchi se špenátem a žampiony

I bramborové gnocchi u nás rychle zdomácněly a dají se koupit v jakémkoliv supermarketu. Existují snad stovky jednoduchých receptů, jak je upravit. Vybrala jsem jeden bez masa, ale zase vyžaduje ten čerstvý špenát. Asi jsem na ten špenát nějak zatížená.

xgnocchisz.jpg

Suroviny:
1 balíček gnocchi (polotovar)
300 g listového špenátu
5 stroužků česneku
5 až 8 žampionů dle velikosti
100 g másla
120 g smetany ke šlehání
3 lžíce nastrouhaného parmezánu
sůl
mletý pepř

Postup:
Nejdříve si připravíme všechny suroviny. Česnek oloupeme a pokrájíme na plátky, žampiony očistíme a pokrájíme na čtvrtky či na plátky. Gnocchi uvaříme podle návodu na obalu. Na velké pánvi si rozpustíme máslo a na něm orestujeme plátky česneku, jakmile začnou malinko zlátnout, přidáme pokrájené žampiony. Chvilku opékáme spolu s česnekem. Poté přidáme špenát a necháme slehnout. Lehce mícháme. Ve smetaně si rozmícháme dvě lžíce nastrouhaného parmazánu, trochu soli a čerstvě mletého pepře. Přilijeme do pánve, lehce zamícháme. Nakonec přidáme uvařené gnocchi. Na talíři ještě jídlo posypeme zbylým parmazánem. Jde o 2 až 3 porce.

 

Pomalu pečené kuřecí paličky

Na recepty, které mají v názvu slovo "pomalu" si dávejte pozor. Pomalé pečení v troubě totiž trvá hodiny. Ale má to tu výhodu, že si můžete při tom dělat cokoliv jiného. Jídlo se peče samo a není třeba ho nijak kontrolovat. Vaše asistence u tohoto jídla nebude o moc delší, než doba pro přípravu vhodné přílohy.

xpalicky.jpg

Suroviny:
8 kuřecích paliček
1 plechovka sekaných rajčat
sůl
mletý pepř
3 stroužky česneku
50 ml sójové omáčky
1 lžíce hnědého cukru
1 chilli paprička

Postup:
Kuřecí paličky omyjeme a osušíme. Osolíme, opepříme a naskládáme do pekáčku či do nádoby, kterou můžeme dát do trouby. K nasekaným rajčatům přidáme cukr, sójovou omáčku, prolisovaný česnek, nasekanou chilli papričku a asi 3 lžíce vody. Rajčata můžete samozřejmě ochucovat různě, třeba vynechat chilli papričku a dát čerstvou bazalku nebo tymián. Promícháme a nalijeme na kuřecí paličky. Vložíme nepřikryté do trouby předehřáté na 150 st. C a pečeme asi 3 hodiny. Jako přílohu můžeme podávat těstoviny či rýži. Jde asi o 4 porce.

 

Jaké jsou vaše oblíbené rychlé a jednoduché recepty?

 

PS. Kdybyste zkoumali, co je to smaženého na prvním obrázku, tak jde o smažený hermelín. Ale na to recept určitě nepotřebujete, že?

gastronomie recepty
Hodnocení:
(5.1 b. / 27 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%