Místo mého srdce – můj domov
Všechny fotografie: Věra Ježková

Místo mého srdce – můj domov

24. 1. 2023

Když jsem si přečetla téma této soutěže, napadla mě okamžitě vesnička u Příbrami, kam jsem jezdila každé léto prvních sedmnáct let svého života. Často na tu dobu vzpomínám. Před několika lety jsem se tam vypravila navštívit své někdejší přátele. Jenže o ní jsem zde už psala, například v článku Příběhy naší republiky: Prázdniny na venkově.

Vzpomněla jsem si na jiná místa, která mám moc ráda. Ale nejsou to místa mého srdce. A najednou jsem to měla! Z bytu mého přítele zalétly mé myšlenky domů. U srdce mě zahřálo. Domov je přece místem mého srdce! Můj nevelký byt, který jsem si sama zařídila a v němž žiji více než čtyřicet pět let.

Získala jsem ho po staré paní, která chtěla jít do domova důchodců. Tenkrát bylo možné byt dostat, pokud v něm byl člověk alespoň rok hlášen. Když se mnou byla maminka vyřizovat přihlášení do bytu, zeptala se mě úřednice na národním výboru: A nechcete počkat, až maminka umře, že byste měla větší byt? Paní Pavlíkové jsem byla sympatická. Studovala jsem na pedagogické fakultě, ona byla učitelka. Kouzelná bábinka, jak z filmů pro pamětníky. Ráda vzpomínala, jak jí „Honza Masaryk říkával: Ruku líbám, milostivá paní.“

 

 

V bytě na mě čekala spousta práce. V kuchyni stála stará kachlová kamna s plotnou. Kamarád mi je pomohl rozebrat a odnést do kontejneru. Nechala jsem položit lino. Do pokoje jsme s maminkou nanosily velké desky na podlahu, které pánové, kteří je přivezli, nechali v přízemí. Už nevím, z čeho byly. Výtah jsme v domě tenkrát ještě neměli. Pak jsme položily koberec. V prodejně nábytku na Vinohradské třídě jsem si nechala udělat návrh na vybavení pokoje. V kuchyni jsem si ponechala skříň, nízkou almárku, úzký stůl a dvě židle. Očistila jsem je a natřela nabílo. S maminčinou pomocí jsem pak dveře skříně a almárky a část zdi polepila oranžovo-zelenou tapetou. Ušila jsem si potahy na křesla, ze stejné látky jako přehozy přes válendy. Dvoje. Jedny na jaro a léto, druhé na podzim a zimu. Uháčkovala jsem si dečku na stolek. Později jsem si objednala do malé předsíňky bílý nábytek a téměř sama ho smontovala. Přítel mi pomohl pouze tam, kde byly potřeba ještě jedny ruce. Byt jsem si postupně zařizovala. Mám v něm hodně věcí blízkých mému srdci. Fotografie maminky, babičky, dědy a nejbližších přátel. Knížky. Drobnosti, které jsem si přivezla z cest. Dárky, které mi udělaly obzvlášť velkou radost. Mnohé z toho je vidět na první pohled.

Co vidět není, je můj život, který zde žiju. Můj byt byl a stále je svědkem všech mých radostí, bolestí a trápení. Smíchu a nářků. Kolik slz jsem v něm jen prolila! Můj pokoj je mým útočištěm. Sem se vracím po strastiplných dnech, tady konejším své rozjitřené srdce, hojím bolavou duši. Užívám si klid a samotu. Jen zřídka se tu cítím osamělá. Ráda se dívám z okna na velkou lípu, která stojí v zahradě mateřské školy. Na jaře si užívám její vůni. Někdy pozoruji hrající si děti. Jejich smích slyším i přes zavřené okno.

 

 

 Mnozí možná vnímají svůj domov jako samozřejmost. Já někdy také. Ale po tom, co jsme spolu prožily, je místem mého srdce.

 

 

Místo mého srdce 2023 Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 29 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.