Za dřevěnými zvonicemi na Slánsku
Všechny fotografie: Alena Tollarová

Za dřevěnými zvonicemi na Slánsku

25. 1. 2023

V mém seznamu tipů na výlety do míst, která bych ráda navštívila, se před časem ocitl jeden přece jenom tak trochu jiný. Zjistila jsem, že nedaleko Slaného se nachází oblast s neobvyklou koncentrací starodávných dřevěných zvoniček.

Z mapy jsem si je „vyzobala“, naplánovala co nejjednodušší spojnici jednotlivých obcí a čekala na vhodný den. Ten nastal v pondělí 16. ledna, kdy se sluníčko za okny smálo a modrá obloha zvala na výlet. Vesnice sice nejsou od sebe nijak vzdálené, ale na pěší putování by to pro mne bylo přece jen trochu moc a jeden den by mi nestačil. Na výlet jsme vyrazili autem.

Tuřany

Dřevěná zvonice na zděném základě pochází z roku 1666. Nachází se na hřbitově na mírném návrší v obci. Původně v ní byly tři zvony,  z nichž se dochoval pouze nejstarší z roku 1687. Zbylé dva byly zabaveny pro válečné účely v roce 1917. Na hřbitově je rovněž kostel Nanebevzetí Panny Marie. Do zdi kostela je vsazena náhrobní deska Odolena Petipeského z Neprobylic. Ta původně byla vsazena do podlahy u hlavního oltáře v místech, kde byl rytíř pochován. Později bohužel dokonce sloužila jako práh a nějaký čas i ležela v hrobníkově komoře. Je velmi poškozená.

 

Neprobylice

Dřevěná zvonice na kamenné podezdívce z 2. poloviny 15. století se kdysi nacházela na hřbitově, zrušeném v roce 1770. Zvonice na místě zůstala, avšak časem velmi zchátrala. V roce 1896 byla zbourána a na jejím místě byla postavena její věrná kopie. Je zajímavá způsobem zavěšení tří zvonů Václava, Jindřicha a Marie. Do podezdívky jsou zapuštěny dva staré náhrobní kameny. První z červeného mramoru patří Václavu Pětipeskému staršímu z Chýš a druhý pískovcový patřil manželce Odolena staršího Pětipeského Mandaleně z Aldaru.

Přelíc

Zvonice pravděpodobně ze 17. století se nachází na návrší nad vsí v rohu hřbitova. Původně v ní byly tři zvony z let 1386, 1679 a 1734. Druhý zvon nese nejstarší český nápis na světě:

nap.png

Nejmladší ze zvonů se bohužel ztratil zřejmě za 2. světové války.

Kvílice

Za dřevěnou zvonicí ze 16. století si musíme vyšlápnout na hřbitov schodištěm kolem fary. Po vstupu na hřbitov nás nejprve zaujme novorománský kostel sv. Víta. Bylo mi líto, že zajímavé průčelí je blízko hřbitovní zdi a nedalo se lépe vyfotit. Po obejití kostela se nám teprve naskytne pohled na zvonici v rohu hřbitova. Ta má zděnou podezdívku a otevřené zvonové patro. Ze tří zvonů se zachoval pouze jediný. Zbylé dva byly zrekvírovány za 1. světové války. Při odchodu ze hřbitova mě upoutala proti světlu barevná okna kostela.

Hořešovice

Dřevěná zvonice se nachází spolu s kostelem sv. Petra a Pavla za ohradní zdí v místě bývalého hřbitova. Čtyřboká hranolová stavba je postavena na kamenné podezdívce a střecha je kryta šindelem. Uvnitř se dochoval jeden zvon.

Třebíz

Když už jsme byli v této oblasti, nemohli jsme si nechat ujít ani vesnickou památkovou rezervaci. Pokud vás napadlo jméno spisovatele Václava Beneše Třebízského, tak jste na správné adrese. Na půvabné návsi s rybníčkem, kostelíkem sv. Martina a dochovanými usedlostmi najdete i spisovatelův rodný dům a Národopisné muzeum Slánska.

Rozhledna Líský

Nezapadá sice do kategorie dřevěné zvonice ani památková rezervace, nicméně výlet si můžete zpestřit vystoupáním 141 schodů na tuto rozhlednu z roku 2009 nad obcí Líský. Z ní obhlédnete nejen krajinu se zvonicemi pod vámi, ale notný kus naší země. Já jsem samozřejmě obdivovala České středohoří na obzoru. Nedoporučuji osobám trpícím závratí.

Výlet se vydařil a já jsem zase obohacená o nějaké ty vědomosti, které jsem si přečetla na informačních tabulí, které u většiny zvonic jsou a z nichž jsem také čerpala většinu faktických informací do článku. Některé jsou i propojené turistickými stezkami. Bohužel ani do jedné jsem se nemohla podívat, všechny jsou zavřené. Rozhledna, která mi trochu brala dech, byla třešničkou na dortu krásného dne.

cestování Tip na výlet
Hodnocení:
(5 b. / 31 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.