J. F. Kennedyho zabila mafie, 
naznačuje jeho synovec

J. F. Kennedyho zabila mafie,
naznačuje jeho synovec

13. 1. 2013

Bývalý americký ministr spravedlnosti Robert Kennedy na veřejnosti podporoval závěry vyšetřovací komise, podle níž jeho bratra, prezidenta Johna F. Kennedyho, zabil osamělý střelec. Soukromě o tom měl ale vážné pochyby. Nyní to prozradil syn Roberta Kennedyho. Dnes devětapadesátiletý Robert Kennedy mladší a jeho sestra Rory mluvili o rodině Kennedyů při debatě, která byla jednou z událostí připomínajících letošní 50. výročí zavraždění Johna F. Kennedyho.

Tehdejší prezident byl zastřelen 22. listopadu 1963, když v otevřeném voze projížděl Dallasem. Jeho bratr Robert byl ministrem spravedlnosti a jedním z jeho nejbližších spolupracovníků. A bohužel i on se později stal obětí atentátu, v roce 1968 ho coby kandidáta na prezidenta rovněž usmrtila vrahova kulka.

Okolnosti atentátu na Johna Kennedyho vyšetřovala oficiální Warrenova komise, která došla k závěru, že prezidenta zabil osamělý šílený střelec Lee Harvey Oswald. Jenže toho po zatčení a dva dny po atentátu zastřelil majitel dallaského nočního klubu Jack Ruby. Vražda vyvolala množství konspiračních teorií a stala se námětem řady knih a filmů.

Robertovi Kennedymu prý trvalo rok, než se s bratrovou smrtí vyrovnal. „Zprávu Warrenovy komise považoval za fušeřinu,“ prohlásil Robert Kennedy mladší, který má o závěrech komise také pochyby. Myslím, že v této chvíli existují velmi, velmi přesvědčivé důkazy, že nešlo o osamělého střelce. Můj otec zprávu Warrenovy komise veřejně podporoval, ale soukromě k ní měl pohrdavý postoj." 

Podle Roberta Kennedyho mladšího zkoumali atentát na prezidenta také vyšetřovatelé pověření jeho otcem. Zjistili prý, že telefonní záznamy Oswalda a Rubyho připomínaly praktiky předáků mafie, které vláda vyšetřovala. Otec byl dost přesvědčen o tom, že se na atentátu podíleli i další lidé," řekl Robert Kennedy mladší, který je advokátem a známým ekologickým aktivistou. V době atentátu mu bylo devět let.


atentát JFK
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.