Sůl nad zlato aneb pohádkový Hallstatt
Rakouský Hallstatt. Všechny fotografie: Jan Raška

Sůl nad zlato aneb pohádkový Hallstatt

25. 3. 2023

Sůl. Právě ta sehrála v historii rakouského Hallstattu na břehu stejnojmenného jezera významnou roli. Jak by ne. Sůl, která se tu těží už sedm tisíc let, byla významným obchodním artiklem. Putovala odtud do celé Evropy včetně českých zemí.

Solná hora (Salzberg) tyčící se nad městem ukrývá nejstarší solný důl na světě - tradice těžby soli zde sahá až do doby železné. V roce 1846 objevil Johann Georg Ramsauer, hornický mistr z Hallstattu, nahoře u halštatských solných dolů pohřebiště. Postupně zde bylo nalezeno více než tisíc hrobů, často s bohatou výbavou. Kromě toho také nástroje na dobývání soli – bronzové a železné krumpáče, lopaty, kožené vaky na vynášení soli. Díky konzervačním účinkům soli se zachovaly také kousky vlněných a lněných tkanin i s původními barvami. Čilý obchod a s ním spojený blahobyt umožnil rozvoj kultury, která se podle nálezů v Solné komoře nazývá Halštatská kultura, jež trvala přibližně mezi lety 800 př. n. l. a 400 př. n. l. a proslavila Hallstatt na celém světě.

Celá historie dobývání soli je skvěle zaznamenána v Muzeu solných dolů Hallstat, kde si mimo jiné můžete prohlédnout repliky hornických pracovišť, důlní výtahy a dokonce i mumie horníků, kteří zemřeli při práci v dolech. Dobrodružná je už cesta do muzea, a to jak ta pro pěší po klikaté cestě úbočím Solné hory, či zubačkovou lanovkou. Vyjjt či vyjet lanovkou na vrchol se vyplatí. Ze skywalku – vyhlídkové plošiny ve výšce 360 m.n.m - je úchvatný výhled na město a jezero obklopeného horskými masivy.

 

 IMG_5585.jpg

IMG_5586.JPEG

IMG_5664.JPEG

IMG_5615.JPEG

 

Procházení uličkami Hallstattu je jako cesta do minulosti. Ulice jsou úzké a křivolaké, mnoho domů stojí na pilířích vsazených do jezera. Dominantu městečka tvoří dva kostely – starší katolický Nanebevzetí panny Marie, stojící na kopci, uvnitř je nádherný pozdně gotický oltář. Dole na břehu jezera je pak mladší evangelický farní kostel se štíhlou věží. U katolického kostela je hřbitov a malá kostnice v kapli sv. Michaela. V kostnici jsou uloženy lebky místních nebožtíků, kteří byli vykopáni z hrobů, aby uvolnili místo dalším...

Kromě historických památek a muzea solných dolů si můžete také užít turistiku v okolí Hallstattu. Je zde mnoho krásných turistických tras, které vedou skrz okolní lesy a horské hřebeny. Můžete si také pronajmout kajak a prozkoumat jezero a jeho malebné břehy anebo přejet z Hallstattu na druhý břeh trajektem, který je v provozu v každou ročn dobu.

Celá oblast i s romantickou vesnicí byla v roce 1996 organizací UNESCO přičleněna ke Světovému dědictví. Bohužel, tento pohádkový ráj v posledních letech ničí turisté. V létě jich tu bývá podle pracovníka místního informačního centra několik tisíc denně, převážně z Číny. Mimochodem, Číňané před deseti lety postavili věrnou kopii města Hallstatt ve své provincii Kuang-tung. Město již v roce 2019 zamezilo vjezd do centra autobusům a automobilům, které musí stát na odstavných parkovištích asi kilometr za městem. 

S využitím zdroje: Informační centrum Hallstatt.

 

 

 

 

Hodnocení:
(4.9 b. / 26 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.