Střípky z Brna – Špilberk
Všechny fotografie: Blanka Lazarová

Střípky z Brna – Špilberk

18. 3. 2023

Hranolová věž. Královská kaple. Rozhledna. Zvonkohra. Studna.

O historii hradu psát nechci a nebudu. Snad jen, že byl založen kolem poloviny 13. století na příkrém skalnatém vrchu nad historickým centrem Brna, a to údajně Přemyslem Otakarem II.

Najdeme zde kromě stálých expozic i mnoho výstav. Jmenovala bych např. Žalář národů, Kasematy, tematické okruhy z brněnské historie, výtvarné umění od 16. století až po současnost, výstavu zbraní, fotografií, exponáty z depořitářů Brna a mnohé další. Koná se tu spoustu kulturních akcí, včetně koncertů a divadelních představení, které mají nezapomenutelnou atmosféru.

Hranolová věž je tvořena krásnými reprezentativními prostorami. Jsou zde vysoké stropy s dřevěnými krovy, také kachlová dlažba se znaky zemí, které ovládal Přemysl Otakar II. Na zdi vidíme dřevěnou orlici z 18. století, která je znakem Moravy. Vedle Hranolové věže stojí Královská kaple s krásnými vitrážemi. Tyto prostory se nyní využívají k výstavám, svatbám, ale i jiným pronájmům.

Během rekonstrukce v roce 1999 byla do makovice nárožní věže vložena časová kapsle se vzkazem pro budoucí generace.

Rozhledna nám skýtá krásný pohled (360 st.) na celé Brno a je to nejvyšší možný bod, ze kterého se můžeme na město dívat. Výš už to v Brně prostě nejde. 

Na velkém nádvoří je od roku 1990 umístěna nad hradní studnou zvonkohra. Tvoří ji 15 zvonů o hmotnosti 16 – 220 kg. Jsou uchyceny napevno, hýbou se jen jejich srdce. Jsou odlité ve zvonařské dílně Laetitie Dytrychové v Brodku u Přerova. Autorem reliéfů na zvonech, erbů města Brna, je sochař Otmar Oliva. Hraje v každou celou hodinu od 9 do 18. hod. V zásobě je 32 různých skladeb, např. Lásko, bože lásko., Moravo, Moravo., Nabucco., Čechy krásné, Čechy mé., ...

Pod zvonkohrou je středověká studna, která patří k nejhlubším hradním studnám u nás. V letech 1714-1717 byla prohloubena z 39 m na téměř 112 m.  Nad studnou byl původně studniční domek a v něm dřevěné kolo k čerpání vody. Tuto práci vykonávali vězňové ze špilberské věznice.

 

Zvonkohra z brněnského Špilberku :

 

Hodnocení:
(5 b. / 18 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.