Digitální abeceda: identita občana
Ilustrační foto: Pexels

Digitální abeceda: identita občana

21. 3. 2023

Když na vás někde na internetu vyskočí požadavek, abyste použili identitu občana či bankovní identitu, nemusíte hned naštvaně vycouvat. V reálném světě by vás v podobné situaci požádali o občanský průkaz a ověřili by si vaši identitu “naživo”.

V online světě se prostě musí vaše totožnost ověřit jiným způsobem, a k tomu slouží právě ta identita občana. Někdy se nepřesně mluví o tzv. elektronické identitě, digitálni identitě či bankovní identitě, ale v podstatě jde vždy o ověření totožnosti konkrétní osoby v online prostředí. Jen způsobů je několik a trochu se liší.

Podrobnější vysvětlení toho, co je to identita občana, vyžaduje trochu teorie. Právním základem je zákon č. 250/2017 Sb. o elektronické identifikaci. V tomto zákoně je uvedena dokonce celá sada možných identifikačních prostředků. Patŕí k nim:

  • občanský průkaz s aktivovaným elektronickým čipem, vydaný po 1.7.2018
  • NIA ID - státem vydaný identifikační prostředek založený na kombinaci jména, hesla a SMS kódu
  • mobilní klíč eGovernmentu - používá se hlavně v kombinaci s datovými schránkami
  • další identifikační prostředky vydávané soukromými společnostmi (např. tzv. bankovní identita).

Z identifikačních prostředků si můžete vybrat ten, který vám nejlépe vyhovuje a je pro vás dostupný. Lze tedy používat i občanský průkaz s elektronickým čipem, který má velmi vysokou úroveň záruky. Ale znamená vlastnit občanský průkaz s čipem, na začátku je nutné ho jednorázově “aktivovat”, a navíc je třeba mít k počítači připojenou čtečku občanského průkazu a používat příslušnou aplikaci. U NIA ID nejsou požadavky tak náročné, ale je tam nižší úroveň záruky. Pokud se chtete dozvědět něco víc o jednotlivých identifikačních prostředcích, můžete nakouknout sem https://info.identitaobcana.cz/idp/

Já se teď budu podrobněji věnovat tzv. bankovní identitě. Tu důvěrně znám, protože ji běžně používám. Je to forma ověření totožnosti v online prostředí, která mi vyhovuje. Bankovní identita je vlastně identifikační prostředek vydávaný/poskytovaný (zdarma) konkrétní bankou. U nás existují následující bankovní identity:

ČSOB identita poskytovaná Československou obchodní bankou
Bankovní ID poskytovaná Českou spořitelnou
Bankovní identita KB poskytovaná Komerční bankou
Bankovní identita poskytovaná Air bankou
Bankovní identita poskytovaná MONETA Money bank
Bankovní identita poskytovaná Raiffeisen bank
FIO bankovní identita poskytovaná Fio bankou
Bankovní identita poskytovaná Uni credit bank
Bankovní identita poskytovaná bankou Creditas

Je vidět, že vlastně každá větší banka na našem trhu poskytuje svým klientům tzv. bankovní identitu. A protože téměř každý člověk má své peníze uložené v některé z bank a přistupuje k nim prostřednictvím internetového nebo mobilniho bankovnictví, je to nejsnadnější způsob jak získat svou “identitu”.

Já jsem tak trochu klasik, a tak používám Bankovní IDentitu České spořitelny. Česká spořitelna prostě byla první, která mi tuto možnost nabídla. Pokud i vy jste klientem České spořitelny a používáte George, pak jste Bankovní IDentitu automaticky získali spolu s ním. Nemusíte už o nic žádat. Vaše přihlašovací údaje k prokázání identity jsou stejné jako ty do internetového bankovnictví.

Jak si můžete ověŕit, že máte k dispozici Bankovní IDentitu České spořitelny? Na https://demo.bankid.cz/ si můžete svou bankovní identitu vyzkoušet. Stačí mít po ruce kód a heslo, které potřebujete při vstupu do internetového či mobilního bankovnictví. Objeví se vám následující obrazovka:

A jak funguje ověření vaší totožnosti s pomocí Bankovní IDidentity České spořitelny?

Zobrazí se vám následující stránka:

6fbb6e13-2228-4cfb-9421-3a9bea8f0f81.png

 

Vyberete si přihlásit se přes BankID. Zobrazí se vám seznam bank, jejichž bankovní identitu si můžete otestovat. Já jsem si vybrala Českou spořitelnu a dostala jsem se na tuto obrazovku:

9329c0d1-bd85-48d9-a58d-de7b021d2cf0.png

Pokud pracujete s aplikací George od Česká spořitelny, měla by vám být tato stránka povědomá. Zde už jen zadáte své klientské číslo či uživatelské jméno a heslo. Při každém použití Bankovní IDentity České spořitelny dochází navíc ještě dalšímu ověření, a to buď pomocí tzv. George klíče nebo zasláním SMS s kódem. Je to stejný ověřovací postup, jako když potvrzujete bankovní operaci.

 

Pokud jste klienty jiné banky, jednoduše se podívejte na její webové stránky a vyhledejte si tam informace o bankovní identitě. S velkou pravděpodobností můžete očekávat, že najdete velmi dobrý návod, jak na bankovni identitu poskytovanou vaší bankou. Doporučuji si vše v klidu přečíst a také vyzkoušet. Budete mít dobrý pocit a jednou se vám to bude určitě hodit.

Pár konkrétních příkladů, kdy se vám může identita občana hodit:
Na Portálu občana si můžete zjistit počet trestných bodů ve vašem řidičském průkazu, nahlédnete do Registru silničních vozidel nebo si můžete zažádat o nový řidičský průkaz online.
S identitou občana můžete nahlížet do Katastru nemovitostí na portálu Katastr nemovitostí.
S identitou občana můžete zažádat na portálu Úřadu práce o příspěvek na bydlení.
S identitou občana můžete komunikovat napŕíklad s dodavateli energií.


Malé opakování na závěr:
Je jasné, že své “přístupové” informace k bankovní identitě nikomu nesdělujete a chráníte je jako oko v hlavě! Občanku přece také nikomu nepůjčujete!

 

Tento článek vznikl jako reakce na přání některých čtenářů mých předcházejících příspěvků k "počítačové problematice".

 

Digitální abeceda internet peníze
Hodnocení:
(5.1 b. / 19 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.