Místo mého srdce: Zlaté jezero, fotoreportáž
Všechny fotografie: Elena Valeriánová

Místo mého srdce: Zlaté jezero, fotoreportáž

25. 3. 2023

Jsou místa, kam se člověk pravidelně vrací a jsou taková, kam podruhé nezavítá. Místem mého srdce je malé slezské městečko severovýchodně od okresního města Jeseník, dvanáct kilometrů od obce, v níž bydlím, které má tak trochu pohádkové jméno. Zlaté Hory.

Městečko Zlaté Hory leží pod Biskupskou kupou, na hranicích s Polskem, v údolí Zlatého potoka. Žijí zde necelé čtyři tisíce obyvatel. Mezi významné památky patří například poutní kostel Panny Marie Pomocné (Maria Hilf).

Mimo jiné se zde narodil i nechvalně známý inkvizitor 17. století Jindřich František Boblig z Edelstadtu, který "vedl čarodějnické procesy na Šumpersku, zvláště ve Velkých Losinách. Má na svědomí přes 100 upálených, včetně Kryštofa Lautnera, děkana šumperského. Většinu majetku upálených (teoreticky měl připadnout státu) si rozdělil s losinským panstvem.“ (zdroj: Jindřich František Boblig z Edelstadtu)

Já osobně bych návštěvníky a turisty nasměrovala nejen na Maria Hilf a nebo horskou osadu Rejvíz, ale také na místo, které je mému srdci velmi blízké: Zlaté jezero.

Nejraději se na Zlaté jezero vracím na jaře, kdy zde začíná nový život hnízděním ptáků. Už léta sem chodím pozorovat domovský labutí pár. Jak vím, že je to právě ten samý pár? Samička má na krku „náhrdelník“ s označením 42TA.

22. březen letošního roku byl jako malovaný, sluníčko, modrobílá obloha, prostě den stvořený právě na krátký jarní výlet na Zlaté jezero. Už z dálky jsem viděla, že jsem zřejmě přišla brzy, možná za týden bude jezero víc plné života. Nad hlavou mi přeletěl dravec, asi moták pochop, kterému se nelíbilo vyrušení z odpoledního nicnedělání. Zaradovala jsem se, když z rákosí vyjel pár labutí. K mému „zklamání“ to však nebyl domovský pár, ale zcela nový pár. Labutě však okamžitě zamířily ke břehu a čekaly na pohoštění, které jsem nesla v batůžku. Po nakrmení labutí a samozřejmě po jejich zachycení fotoaparátem jsem pomalou procházkou celé jezero obešla. Za svou trpělivost jsem byla odměněna párem potápek roháčů, který se mi předvedl při milostných hrách. V dálce jsem zahlédla poláka chocholačku s třemi družkami a nezbytné kachny divoké. Na jedno odpoledne málo nebo akorát? Posuďte sami ve fotoreportáži, kterou jsem pro vás připravila.

 
Kostel Panny Marie Pomocné (Zlaté Hory)
Jindřich František Boblig z Edelstadtu
Zlaté Hory - Zlaté jezero | Olomoucký kraj

 
Na závěr bych vám chtěla doporučit knihu Michaela Webra: Zpověď inkvizitora. Upozorňuji však, že to není kniha, kterou přečtete jedním dechem za jedinou noc. Je to ponurý příběh, plný lidské bolesti a neštěstí, ale také lidské špatnosti a chamtivosti.

 

cestování Místo mého srdce 2023 příroda
Hodnocení:
(5 b. / 31 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%