Když vařím, tak s chutí!
Všechny fotografie: Vladislava Dejmková

Když vařím, tak s chutí!

31. 3. 2023

Vařím často a ráda. Většinou jen pro sebe a svého muže. Někdy si myslím, že vlastně vařím proto, že jsem mlsná a ráda jím dobré věci. Jindy mě zase napadne, že dobré a čerstvé jídlo je to nejmenší, co mohu pro sebe a svého muže udělat.

Vaření je pro mě ta nejjednodušší cesta, jak se chutným jídlům dostat. Návštěvy restaurací by sice byly zajímavé, ale v dnešní době a pro seniory je to velice výjimečná záležitost. O tom, co budu vařit, přemýšlím. Snažím se, aby se mi beze zbytku podařilo spotřebovat všechny suroviny. Nemám ráda stereotypy ani v životě, natož pak při vaření.A tak se často nechávám inspirovat novými recepty. V poslední době preferuji ty recepty, kde příprava jídla nezabere příliš mnoho času a suroviny jsou pro mě (i cenově) dostupné.

Vybrala jsem pro vás několik receptů, které jsme si doma v poslední době oblíbili.

 

Špagety s olivami a ančovičkou

Suroviny:
1/2 balíčku špaget
1 plechovka krájených rajčat
5 ančoviček
12 černých oliv
1 lžíce kaparů
4 stroužky česneku

1 feferonka
zelená petrželka
olivový olej
parmezán

xspaputanesca.jpg

V kastrolu nebo vyšší pánvi rozehřejeme dvě lžíce oleje, na něm zpěníme drobně nasekaný česnek. Přidáme pokrájené ančovičky, nakrájené olivy, kapary, chvíli restujeme a pak zalijeme nasekanými rajčaty z plechovky. Promícháme a necháme dusit asi 15 minut. Omáčku nesolíme, ančovičky jsou slané až dost. Na závěr do omáčky vmícháme nasekanou zelenou petrželku.

Mezitím si uvaříme špagety na skus. Hotové slijeme, promícháme s připravenou omáčkou. Na talíři posypeme nastrouhaným sýrem.

 

Řízek „naruby“

Suroviny:

4 plátky vepřové krkovičky
sůl
mletý pepř
2 vajíčka
2 lžíce mléka
strouhanka
1 cibule
máslo
olej

xrizeknaruby.jpg

Plátky masa si naklepeme, osolíme a trochu opepříme. Můžeme použít i jiné koření vhodné k vepřovému masu. Takto připravené plátky si obalíme v jemně umleté strouhance. Problém je, že strouhanka přímo na mase moc nedrží, takže ji pořádně přitiskneme (použijeme třeba hladkou stranou paličky na maso). Osvědčilo se mi obalovat plátky masa ve strouhance dvakrát. První vrstvička strouhanky po chvíli zvlhne a na ni lze přidat další.

V misce si rozšleháme vajíčka s mlékem a špetkou soli. Připravíme si pánev s rozpáleným olejem a vedle zapékací misku. Plátek masa namočíme po obou stranách ve vajíčku a na pánvi velmi krátce po obou stranách opečeme. Přesuneme do zapékací misky. Takto zpracujeme jeden plátek masa za druhým. Nakonec do pánve přidáme trochu oleje a do zlatova osmažíme cibulová kolečka. Na každý plátek masa položíme tenký plátek másla a pár cibulových koleček.

Vložíme do trouby rozpálené na 200 st. C a pečeme asi 20 minut. Podlévat není třeba. Podáváme s bramborem.


Plněná cuketa

Suroviny:

2 malé cukety nebo jedna střední
400 g vepřového mletého masa
2 šalotky
sůl
mletý pepř
2 stroužky česneku
1 vajíčko
3 lžíce strouhaného sýra Čedar na posypání

xplnenacuketa.jpg

Výhodou tohoto receptu je to, že z uvedeného množství připravíte nejen dvě porce hlavního jídla, ale současně upečete i tři karbanátky, které můžete použít třeba na hamburger k večeři. Důvodem této kombinace je skutečnost, že balené mleté maso mívá většinou váhu 400 g, a to se nedá na dvě porce plněných cuket spotřebovat.

Umyté cukety překrojíme a vydlabeme dužinu. Nejlépe to jde kávovou lžičkou. Vnitřek cukety osolíme a potřeme i jedním prolisovaným česnekem. Vydlabanou dužinu jemně pokrájíme a přidáme k mletému masu. Maso osolíme, opepříme, přidáme jedno vejce, prolisovaný česnek a vše důkladně rukama propracujeme, až vznikne hladká masová hmota. Z ní vytvoříme dva válečky a tři karbanátky. Válečky umístíme do vydlabaných půlek cuket a dobře přitiskneme. Karbanátky na pánvi krátce po obou stranách opečeme a pak přesuneme k cuketám do zapékací misky. Podlijeme asi třemi lžícemi vody a zapékací misku vložíme do trouby rozehřáté na 190 st. C. Pečeme asi 20 minut, před koncem posypeme cukety i karbanátky strouhaným Čedarem.

Jako příloha se hodí brambory nebo bramborová kaše.

 

Hovězí nudličky Stroganov

300 g kvalitního hovězího masa na rychlou úpravu (použila jsem květovou špičku).
6-8 žampionů dle velikosti
1 červená cibule
2 kyselé okurky
2 lžičky kaparů
1 lžička rajského protlaku
olej
4 lžíce zakysané smetany
4 lžíce sladké smetany
sůl
čerstvě mletý pepř
tymián
hladkolistá petrželka

xnustroganov.jpg

Tento recept se vyskytuje v mnoha variantách, ale jeho základem je vždy kvalitní hovězí maso. Z výše uvedeného množství surovin jsou dvě až tři porce.

Připravíme si všechny suroviny s nějakým časovým předstihem, protože je dobré, když je máme chvíli v pokojové teplotě. Maso si nakrájíme asi na 1/2 cm silné plátky a ty pokrájíme na nudličky. Promícháme se lžící oleje a necháme chvíli odležet. V misce rozmícháme kyselou i sladkou smetanu. V jiné misce si promícháme 2 lžíce worcesteru se dvěma lžícemi vody. Kapary necháme okapat. Kyselé okurky si pokrájíme na kolečka. Očistíme si a na plátky pokrájíme žampiony. Na měsíčky pokrájíme i červenou cibuli.

Masové nudličky osolíme a opepříme. Připravíme si dostatečně velkou hlubokou pánev nebo kastrol a rozpálíme v něm asi 3 lžíce oleje. Když je olej dostatečně rozpálený, přidáme masové nudličky a rychle je rozprostřeme tak, aby se vzájemně nedotýkaly. Nemícháme a necháme po jedné straně asi 40 vteřin restovat. Pak otočíme a restujeme dalších 40 vteřin. Vyjmeme z pánve a udržujeme v teple. Maso by mělo při této operaci zhnědnout, nemělo by rozhodně pouštět vodu a dusit se. Máme-li více masa, zpracujeme po dávkách.

Na pánev přilijeme trochu oleje, přidáme žampiony, cibuli a lehce posypeme tymiánem. Restujeme asi 2 minuty za občasného míchání. Pak přidáme rajčatový protlak, zmírníme příkon tepla asi na polovinu a zhruba 30 vteřin mícháme. Následují kyselé okurky a kapary. Pak přilijeme worcesterskou omáčku s vodou, maso a dalších 30 vteřin mícháme. Nakonec přidáme smetanu a prohříváme společně asi 2 minuty. Můžeme vmíchat i nasekanou hladkolistou petrželku.

Podáváme s rýží.

 

Stir-fry s mletým masem a fazolkami

Omlouvám se za anglická slova v názvu, ale přesně vystihují, o čem tento recept je. Prostě zamíchej a usmaž!

Suroviny:
400 g mletého masa
400 g zelených fazolek (mražených)
3 stroužky česneku
2 cm čerstvého zázvoru
1 hrst arašídů
1 chilli paprička
1 červená paprika
olej

Omáčka:
4 lžíce světlé sójové omáčky
2 lžíce tmavé sójové omáčky
1 lžíce cukru
1 lžíce rýžového octa
1 lžička škrobu
voda

 

xstirfrymlete.jpg

Pro přípravu tohoto jídla je vhodný wok nebo větší a hluboká pánev.

Nejdříve si připravíme všechny suroviny. Zelené fazolky nakrájíme na kratší kousky. Ideální je mít fazolky čerstvé, ale lze použít i ty mražené (před použitím se nerozmrazují). Papriku nakrájíme na menší kostičky, oloupaný česnek na plátky. Chilli papričku a zázvor také jemně nakrájíme (zázvor můžeme i nastrouhat). Pak v hrnku smícháme všechny suroviny na omáčku kromě škrobu a vody.

Ve woku či v pánvi si rozpálíme olej, přidáme zázvor, chilli papričku, česnek a orestujeme. Přidáme mleté maso. Na pánvi ho při míchání rozdělujeme na kousky, opečeme ho lehce do hněda. Pak přidáme arašídy, červenou papriku a zelené fazolky. Společně restujeme ještě asi 5 minut. Ke směsi nalijeme připravenou omáčku, promícháme, přikryjeme pokličkou a necháme dusit asi 3 až 5 minut. Pokud jste použili zmražené fazolky, tak spíš méně. Ty by totiž měly zůstat křupavé. Nakonec přidáme škrob rozmíchaný ve vodě, zamícháme a dusíme ještě asi půl minuty. Směs by se měla zahustit.

Podáváme s jasmínovou rýží či s tenkými nudlemi.

Bramborová pánev z „nouze cnost“

Zatímco předcházející recepty jsem „vyčetla“ někde z časopisů nebo na internetu, tento vznikl u nás doma opravdu jako z nouze cnost. Dělávám ho, kdykoliv si můj muž na něj vzpomene, protože splňuje všechny moje soukromé parametry.

Suroviny:
4-5 brambor
1-2 papriky
1 červená cibule
2 stroužky česneku
1 klobása
2 naťové cibulky
sádlo
sůl
mletý pepř
hladkolistá petržel

xbrpanev.jpg

Jak napovídá název, je třeba si připravit větší a hlubší pánev. Na ní se bude odehrávat vše. A pak si připravit všechny suroviny. Brambory oloupeme a pokrájíme na kostky o hraně asi 1 cm. Velikost je důležitá, aby se brambory stihly opéct. Nepředvařujeme je, na pánev jdou syrové. Očistíme i další zeleninu a pokrájíme. Kousky paprik mohou být větší než brambory. Červenou cibuli pokrájíme na měsíčky a naťovou cibulku asi na 2 cm dlouhé špalíčky.

Když máme všechno připravené, rozpálíme si na pánvi vrchovatou lžíci sádla. Když sádlo začíná prskat, přidáme brambory. Osolíme je, posypeme čerstvě mletým pepřem a případně dalším oblíbeným kořením na brambory. S kořením můžeme klidně experimentovat, a to podle toho, co máme rádi. Asi po třech či čtyřech minutách opékání přidáme ostatní zeleninu plus klobásku. Občas lehce promícháme a čekáme, až budou brambory měkké.

Na talíři můžeme posypat třeba strouhaným parmezánem.

 

Tyto i další recepty najdete na mých stránkách www.ceskahospodynka.cz

gastronomie recepty
Hodnocení:
(5.1 b. / 23 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.