Důchody budou v červnu opět mimořádně navýšeny a průměrný důchod tak překročí hranici 20 tisíc korun
Ilustrační foto: Ingimage

Důchody budou v červnu opět mimořádně navýšeny a průměrný důchod tak překročí hranici 20 tisíc korun

28. 3. 2023

Průměrný senior tak v červnu dostane o 760 korun více. Každý důchod má být navýšen o 400 korun a k tomu naroste procentní výměra o 2,3 %. Návrh Ministerstva práce a sociálních věcí, který schválila vláda, už podepsal i pan prezident.

Veškeré úpravy valorizací jsou plánovány zejména s ohledem na odborné analýzy a také srovnání růstu důchodů s nárůstem výdělků. Bez zásahu směrem k červnové valorizaci by deficit veřejných financí narostl o dalších 34 miliard korun.

„Oceňuji velké nasazení pana prezidenta Pavla, který krátce po svém nástupu do funkce musel řešit takto naléhavou a vážnou otázku. Jeho rozhodnutí je podle mého hlubokého přesvědčení správné. Ústavnost nakonec nemůže posoudit nikdo jiný než Ústavní soud,“ řekl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka. „Úkolem nás, politiků, je hledat zejména zodpovědné rozpočtové řešení. Navíc víme, že toto řešení je nejlepší možné a obhajitelné i u cílové skupiny, které důchody v červnu nesnížíme, naopak je navýšíme spravedlivěji, s ohledem na sociálně zranitelné příjemce důchodů,“ dodal.

Současný starobní důchod dosahuje v průměru 19 440 korun, což je již nyní historicky nejvyšší číslo. Jde také o rekordní poměr průměrného důchodu vůči průměrné mzdě, který vždy dosahoval přibližně 41 %, dnes se blíží 50 %. Průměrný důchod po valorizaci poprvé překročí 20 tisíc korun.

„Pečlivě propočítáváme predikce ekonomů, hovoříme s opozicí. Vláda si je vědoma rizika, a proto ve spolupráci s ústavními právníky zaujala aktivní komunikaci směrem k veřejnosti. Nejde o případ srovnatelný s tím, kdy Ústavní soud v minulosti zamítnul návrh na snížení podpory stavebního spoření, které bylo retroaktivní. My jsme naopak v únoru rozhodli transparentně o úpravě valorizací od června. Ihned po zveřejnění dat Českého statistického úřadu jsme přišli s návrhem, který jsme jednoznačně komunikovali. V extrémní rychlosti jsme připravili návrh řešení. Nelze tedy hovořit o retroaktivitě nebo očekávání veřejnosti směrem k červnové valorizaci, které bychom nenaplnili,“ zdůraznil ministr Jurečka.

graf.png

Důchody navyšovala vláda loni hned třikrát na základě valorizačního mechanismu, který nepočítal s tak vysokou inflací, s jakou se potýkáme v posledních měsících. Nárůst průměrného starobního důchodu od nástupu vlády činil 31 %, to je 4 770 korun navíc.

Vlivem valorizací se navyšují starobní, invalidní a pozůstalostní penze. Ministr Jurečka zároveň jednal se zástupci hnutí ANO. „Vyzval jsem je, aby navrhli vlastní řešení situace kolem úprav důchodového systému. Stojíme nyní před celou řadou otázek. Musíme si třeba uvědomit, že počet osob starších 65 let se v horizontu 30 let zvýší z 20 % na více než 30 %. Není pochyb o tom, že musíme přistoupit k jasným koncepčním změnám, které zajistí udržitelnost penzijního systému,“ řekl Jurečka.

 

Zdroj: Ministerstvo práce a sociálních věcí

 

 

důchody peníze
Autor: Redakce
Hodnocení:
(2.1 b. / 15 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.