Belgickým čokoládovým 
mistrům kraluje Australan

Belgickým čokoládovým
mistrům kraluje Australan

20. 1. 2013

Je to muž zajímavých paradoxů. Několikrát vyhrál v soutěži o nejlepšího belgického tvůrce čokolády a v roce 2009 dokonce zvítězil v prestižním celosvětovém klání Word Chocolate Masters. Přitom ale v Belgii, zemi čokoládě zaslíbené, tuto pochutinu nevyrábí nebo jen občas cvičně po večerech. Ryan Stevenson vlastně ani není Belgičanem. Pochází totiž z daleké Austrálie, kde čokoláda nemá ani zdaleka takový zvuk jako v Belgii. I proto jeho počátky a první úspěchy v belgických čokoládových soutěžích provázelo překvapení a možná i nechuť kvůli tomu, vítězí přivandrovalec z Austrálie.

Matematik v zástěře

„Poprvé byli poněkud překvapeni a ne každý byl zrovna nadšený. Když jsem ale vyhrál podruhé, tak už to brali mnohem lépe, protože věděli, že jsem na určité úrovni a že tady chci zůstat," říká na adresu belgických kolegů z branže usměvavý chlapík, který nyní pracuje v pekárně a cukrárně svého tchána s názvem Le Saint Aulaye. V zápětí dodává, že teď už se po mnohaletém působení v Belgii považuje za jednoho z místních výrobců.

I když hovořit v jeho případě o výrobě čokolády není vlastně tak úplně na místě. Pravda, po večerech ji cvičně dělá, ale to spíš v rámci přípravy na klání o nejlepší čokoládu. Přes den se ale mistr, který na univerzitě v Austrálii studoval matematickou statistiku a který má alergii na mouku, zabývá „obyčejnými“ dorty a občas i chlebem, bagetami a croissanty. Vlastní podnik specializovaný na čokoládu zatím nevlastní, což by se však brzy mělo změnit.

Na návštěvu se sladkým

Plán na jeho vznik promýšlí už dlouho. Původně chtěl otevírat v únoru. Plán mu však zhatil vánoční čas, který je pro pekaře a cukráře velmi náročným obdobím, během něhož nechtěl nechat tchánův podnik na holičkách. Na podzim už ale hodlá pracovat ve vlastním podniku.

Titulů má Stevenson, který před zakotvením v Belgii působil v Německu a Británii, celou řadu. Tvrdá a velmi dobrá je ale i konkurence. Belgičané čokoládě skutečně rozumí. Když jde někdo na návštěvu či na večeři ke známým, tak kromě obligátní lahve vína přináší často i čokoládu. Mnozí navíc znají podrobné výrobní postupy jednotlivých typů „pralinek“ a chodí, když jim to umožní finance a čas, na ochutnávky za konkrétními mistry čokolády.

Jen kakaové máslo

„Belgická čokoláda je nejlepší na světě a má to své důvody. Když ji jíte, je mnohem jemnější,“ nastiňuje jeden z nich Stevenson. Už tradičně belgičtí mistři vyráběli čokoládu ze stoprocentního čokoládového másla bez toho, že by přidávali další rostlinné tuky, jako je to podle něj běžné třeba v jeho domovské Austrálii.

Zatímco kakaové máslo se normálně rozpouští v puse při 27 či 28 stupních Celsia, u rostlinného tuku je to jiné, zdůrazňuje Stevenson, na jehož hubené postavě není pravidelné holdování čokoládě vůbec znát. A to si ji prý už mnoho let dopřává každý den. „Jím ale jen ty opravdu velmi dobré kousky," zdůrazňuje a se širokým úsměvem dodává: „Hodně z těch kousků jsou ty, které dělám já sám." .

čokoláda
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.