Proč právě dada?
FOTO: Jana Kollinová

Proč právě dada?

6. 6. 2023

Už pár dní chodím kolem nové sochy umístěné před vstupem do Zámecké zahrady, oblíbeného vycházkového místa lázeňských hostů i místních obyvatel. Socha mě fascinuje svojí nesourodostí, je anonymní, zajímavá jednotlivými částmi.

Mušle, na ženském těle hlava muže s fajfkou, několik koulí podél těla a vztyčený pták u nohou. Co skulptura symbolizuje? Co jí spojuje s Teplicemi?

V regionální deníku se dočítám, že 24. května 2023 byla slavnostně odhalena socha českého sochaře Jana Hendrycha nazvaná Doktor Hugo Dux, hlava československých dadaistů. Původně smyšlená postava, dr. Dux, byl roku 1920 v Teplicích-Šanově zvolen třemi berlínskými dadaisty Nejinteligentnějším obyvatelem Teplic a hlavou všech dadaistů v Československu. 

Dále se zde píše, cituji: „ Návrh sochy Jana Hendrycha pracuje s odkazem na tuto událost, ale současně i s jejím ne zcela jasným výkladem - dlouho nejasná totožnost Hugo Duxe, výklad jména Dux (Duchcov), záměna lékaře s umělcem apod. Navazuje tak na principy dadaistické tvorby, jimiž jsou hra, mystifikace, náhodnost, spojitost nespojitelného, humor. To se odráží také ve stavbě připravované sochy – plastika kombinuje zdánlivě neslučitelné prvky a odkazy.Jednak motiv svatojakubské mušle, charakteristický pro fontány, spolu s ladným ženským tělem (tato kombinace je aluzí na Botticelliho Zrození Venuše). Hlava stojící ženské figury je však mužská – v náznaku připomíná Hugo Duxe, jak je doložen na portrétní fotografii s dobovou oficírskou čepicí a knírem. Kombinací zdánlivě neslučitelných prvků vytváří Jan Hendrych jak portrétní sochu konkrétního člověka, tak především podobiznu historické spojitosti města Teplice s avantgardním směrem – dadaismem.“ 

Na slavnostním odhalování přítomný sochař  Adam Kovalčik vysvětlil prvek kačera jeho příletem z nedalekého rybníku a bubliny znázorňující termální lázeňskou vodu (v mých představách koule).

Odpověď na otázku proč právě dada v roce 2023? „Neideologický, hravý a až humorný nádech sochy pak kontrastuje s faktem, že na stejném místě byla roku 1971 osazena socha „prvního dělnického prezidenta“ Klementa Gottwalda od sochaře Josefa Malejovského,“ píše se dále v tisku.

Pamatuji si sochu K. G. v nadživotní velikosti, která jako symbol normalizace stála u teplického zámku až do jara 1990. Se sochou souvisí kromě jiného málo známý regionální případ tří teplických „pankáčů,“ kteří 11. března 1988 monument shodili na zem a jako političtí vězni skončili na několik měsíců ve vězení. Případ náhodou objevila dokumentaristka Helena Třeštíková a později vznikl dokument nazvaný Gottwald na hanbě.

Nevím, jestli socha dr. Duxe bude opatřena názvem, ale i potom zůstane umělecké dílo pro nezasvěceného návštěvníka nevšední kombinací neslučitelných prvků -  mušle, krásného ženského těla s mužskou hlavou, kamenných koulí a kačera v pozoru. Možná uvidí i něco jiného a postojí chvíli v zajetí vlastní představivosti. Přeji příjemnou návštěvu lázeňského města Teplice.

Zdroje:
https://www.teplice.cz/...958

 

 

Hodnocení:
(4.8 b. / 16 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.