Nemějte strach z marihuany,
zabírá na neduhy vyššího věku

Nemějte strach z marihuany,
zabírá na neduhy vyššího věku

23. 7. 2015

Marihuana bude legálně sloužit ke zmírnění závažných onemocnění. K dostání už je v lékárnách na elektronický předpis. Počítá s tím novela o využívání konopí k léčebným účelům, kterou schválil Senát. Marihuanu je možné používat například při zmírnění příznaků rakoviny, Parkinsonovy choroby, roztroušené sklerózy, lupénky nebo atopického ekzému.

Mnoho lidí novou legislativu uvítá. Víte například, co se skrývá pod názvem akce Semínka seniorům? Její právě probíhající pátý ročník je reakcí na dlouhodobý trend mezi lidmi vyššího věku: shánění semen konopí a jeho pěstování pro léčbu svých různých neduhů. Sháňka je po něm rok od roku vyšší.

Čtyřicetiletá Jana z Ostravy nedávno měla zajímavou zkušenost. Navštívila svou třiasedmdesátiletou maminku, a ta se chovala zvláštně: „Schovala před mnou nějaký nálev, který měla na stole a byla rozpačitá. V bytě byla cítit vůně, kterou jsem nedovedla nikam zařadit, ale byla mi povědomá. Když jsem se jí vyptávala, co to je, odpovídala vyhýbavě a připadala mi nervózní.“

Pak se jí její syn (tedy vnuk oné nervózní dámy) svěřil, že se ho babička asi před rokem ptala, jestli by jí nesehnal marihuanu. Smál se jí, myslel, že si z něj dělá legraci. „Já sám jsem si zakouřil možná dvakrát v životě, tak mě ta otázka dost překvapila,“ vysvětluje.

Jenže ona vůně se panelovým domem, ve kterém žije jeho babička, šířila při jejich každé další návštěvě. Vnuk ji identifikoval neomylně: „Babi, vy tady hulíte se sousedkami trávu?“

Vyšlo najevo, že jedna paní si pěstuje marihuanu na terase a zásobuje tři sousedky, všechny ve věku nad sedmdesát. Další penzista si sem pro ni dochází z blízkého domova s pečovatelskou službou. „Ale už jsme si tam také zasadili, takže nebudu muset chodit,“ říká osmdesátiletý bývalý profesor na gymnáziu.

Na klouby, záda i exémy

Mnozí lidé se shodují, že jim konopí dělá dobře na bolavé klouby, bolesti zad, na exémy. Problém je v tom, že si ho legálně nikde nemohou koupit. Pokud jej používají pro vlastní potřebu, postih jim nehrozí, jenže kde k němu přijít? Proto vznikla kampaň Semínka seniorům.

„Lidé píší čestné prohlášení, že konopí používají pro vlastní léčbu a my jim posíláme semínka, návody na pěstování, případně recepty na výrobu léčebných preparátů. Zájem je velký, chodí nám až sedmdesát žádostí denně a za rok jsme rozeslali asi kilogram semen,“ říká Robert Veverka ze společnosti Legalizace.cz, která za kampaní stojí. Akci pořádají už popáté, nyní potrvá do května.

Lékaři se dosud nikdy odborně nevyjádřili k tomu, jaké konkrétní léčebné účinky konopí vlastně má. Například Česká lékařská komora jednoznačné stanovisko nikdy nevydala, ale jednotliví lékaři mnohdy tuto metodu pacientům doporučují. „Paní doktorka mi řekla, že tím rozhodně nic zkazit nemůžu,“ tvrdí třiasedmdesátiletá žena z Ostravy. „Sousedka má tři květináče, už víme, jak rostlinu stříhat a sušit. Na internetu jsme našli recept na nálev a mast. Možná si to namlouvám, ale po roce, kdy se s ní každý den večer mažu, mě klouby bolí méně. Navíc jsem ušetřila za různé drahé masti v lékárnách, které stejně neměly efekt,” vypráví.

Na internetu přibývá stránek s recepty a doporučeními, jak konopí k léčebným účelům zpracovat. Většina z nich je zaměřena přímo na seniory.

Pouze k léčebným účelům

Ve Spojených státech před dvěma lety proběhl průzkum, který měl zmapovat užívání konopí v generaci ve věku kolem šedesáti let, a výsledky byly šokující. Počet praktikujících Američanů v tomto věku vzrostl za tři roky z necelých dvou procent na více než pět procent. Pozor, tady nejde o lidi, kteří si konopím mažou ekzém či klouby, ale kteří prostě trávu kouří. Jen tak, pro dobrou náladu. Právě na to odpůrci legalizace konopí nejčastěji poukazují – totiž že užívání k léčebným účelům se může zvrtnout k dávání si trávy pro zlepšení nálady. Námi citovaní ostravští penzisté přiznávají: „No, ano, sem tam jsme si ubalili, abychom zjistili, co ty děcka na tom vlastně mají. Ale nějaký výrazný vliv jsme nepozorovali.“

Lidé si marihuanu k léčebným účelům přisypávají do čaje nebo ji aplikují prostřednictvím mastí. Ty jsou vhodné na klouby, kotníky i chodidla. „Měla jsem tam exém, už mizí. Říkala jsem to kožní lékařce a ta souhlasila: Když vám to pomáhá, mažte dál, uškodit to nemůže,“ popisuje starší dáma z Ostravy.

Kampaň Semínka seniorům poskytuje semena odrůd konopí Nizozemí a z České republiky. Její organizátoři na webu také nabízejí, aby se na ně klienti z řad seniorů obrátili pro radu, kdyby při pěstování konopí měli problém s policií. Ale zdá se, že ani tato hrozba řadu starších lidí od pokusů s léčebným konopím neodrazuje – dosud nikdy nebyla poptávka po semenech konopí mezi lidmi vyššího věku tolik rozšířená.

marihuana
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.