Hollywoodský maskér Freeborn: 
od Dietrichové po Hvězdné války

Hollywoodský maskér Freeborn:
od Dietrichové po Hvězdné války

7. 2. 2013

Renomovaný filmový maskér Stuart Freeborn, který vytvořil známé postavy, jako jsou třeba Yoda a Chewbacca z Hvězdných válek nebo lidoopové ze snímku 2001: Vesmírná odysea, zemřel vě věku 98 let. V úterý zesnulý Freeborn přežil své tři syny a také manželku Kay, která zemřela loni.

Začínal už ve 30. letech

Syn pojišťovacího agenta začal filmovou kariéru ve 30. letech minulého století, kdy spolupracoval s režisérem Alexanderem Kordou a hvězdami jako byly Marlene Dietrichová a Vivien Leighová. Po druhé světové válce, kdy působil ve vojenském letectvu, dělal například masky pro filmovou verzi Olivera Twista, kterou natočil v roce 1948 David Lean.

Freeborn také pracoval pro režiséra Stanleyho Kubricka. Přetvořil třeba Petera Sellerse do několika postav ve slavném snímku z roku 1964 Dr. Divnoláska aneb Jak jsem se naučil nedělat si starosti a mít rád bombu. V roce 1968 vytvořil lidoopy pro úvodní pasáž neméně slavného Kubrickova sci-fi filmu 2001: Vesmírná odysea.

Skřítek Yoda má stejné rysy

Jeho nejznámějšími „kousky“ jsou ale postavy z Hvězdných válek, jako dvoumetrový Chewbacca (Žvejkal), mistr Yoda nebo slimákovitý Jabba Hutt. V televizním dokumentu BBC Freeborn vzpomínal na „mladého chlapíka“ jménem George Lucas, který mu řekl, že napsal scénář pro film nazvaný Hvězdné války. „Byl tak upřímně nadšený, že jsem si říkal – dobře, je mladý, ale věřím mu, má něco do sebe, udělám pro něj, co budu moct,“ vyprávěl Freeborn.

„Doslova se do Yody vpravil. A jeho rysy zvídavého a rošťáckého skřítka nepřipomínají samotného Freeborna náhodou,“ řekl Irvin Kershner, který režíroval snímek Impérium vrací úder.

Byl filmovým průkopníkem

„Nikdo by neměl přehlížet průkopnickou práci, kterou Freeborn odvedl na filmu 2001: Vesmírná odysea. To byl skutečný předchůdce Hvězdných válek a používal mnoho stejných technologií,“ řekl maskér Nick Maley, který s Freebornem pracoval v 70. letech.

herecké legendy
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.