Blíží se k nám asteroid,
ale Zemi se určitě vyhne

Blíží se k nám asteroid,
ale Zemi se určitě vyhne

8. 2. 2013

Ta zpráva zní takřka katastroficky, ale nebojte se, nic nám nehrozí. Asteroid velký skoro jako polovina fotbalového hřiště proletí 15. února okolo Země. Jak ujistil americký Národní úřad pro letectví a vesmír, žádná srážka opravdu nehrozí. Ke stejnému závěru dospěli i čeští astronomové.

Planetka o průměru 45 metrů a váze 135 tisíc tun se Zemi přiblíží na 27 700 kilometrů, což je desetina cesty ze Země na Měsíc. Stane se tak 15. února ve 20:24 středoevropského času (SEČ). V té chvíli asteroid jménem 2012 DA14 přeletí nad pobřežím Sumatry rychlostí 7,8 kilometrů za vteřinu.

Jednou za čtyřicet let

„Asteroid této velikosti se do takové blízkosti Země dostává v průměru každých 40 let. Srážka s naší planetou hrozí každých 1200 let,“ upřesnil specialista na objekty nacházející se blízko Země Donald Yeomans. Blízkost asteroidu k Zemi bude podle něj pozoruhodně malá, dokonce menší než některých geostacionárních družic. „Obavy však nejsou na místě, dobře známe dráhu tohoto asteroidu, takže víme, že žádná srážka se Zemí nehrozí.“

Při dalším průletu, v roce 2046, stejná planetka mine Zemi už ve vzdálenosti skoro miliardy kilometrů. Avšak teď 15. února bude viditelná i amatérskými teleskopy z východní Evropy, Austrálie a Asie v podobě zářící tečky sunoucí se noční oblohou.

Na vyhlazení dinosaurů by nestačil

Pokud by asteroid této velikosti dopadl na Zemi, další expert NASA Lindsey Johnson se domnívá, že by způsobil škody srovnatelné s pádem „tunguského meteoritu“ v roce 1908 v neobydlené části Sibiře. Tehdejší srážka zničila les v okruhu dvaceti kilometrů; údajně i jeho průlet byl pozorován na české obloze. Tim Spahr z Harvardovy univerzity odhadl, že náraz by odpovídal výbuchu bomby o síle 2,4 megatun, což by stačilo k devastaci opravdu rozlehlé oblasti, ale nezpůsobilo by to světovou pohromu. Kupříkladu na vyhlazení dinasaurů byl podle Spahra zapotřebí asteroid o průměru deseti kilometrů.

Prý postačí i běžný dalekohled

K obdobným závěrům dospěli rovněž experti z České astronomické společnosti, snad s drobným rozdílem, že těleso bude pozorovatelné i malými dalekohledy a nejblíže k Zemi bude planetka ve 20:26 SEČ. V té době se bude lidem jevit nejjasněji, bude jen o málo slabší než hvězdy viditelné pouhým okem.

Pouze několik minut po svém nejjasnějším průchodu pak doputuje planetka nad střední Evropu – vyjde na východě společně se souhvězdím Panny. V té chvíli však nastane její zatmění a pozorovat ji bude možné až ve 20:48.

Pozemské dění nijak neovlivní

V době, kdy bude těleso kolem Země procházet, nebude mít na chod naší planety žádný vliv. „Asteroid nezmění přílivy. Nezpůsobí výbuch sopky, ani nijak neovlivní počasí,“ uvedl ředitel rokycanské hvězdárny Karel Halíř.

„Ještě před deseti lety bychom nedokázali planetku 2012 DA14 odhalit,“ uvedl Lindsey Johnson o pokroku posledních let. V sousedství Země se prý ale nachází okolo půl milionu podobných objektů, které je obtížné vystopovat. Zatím jsou vědci s to v blízkosti planety odhalit 95 procent asteroidů o průměru jednoho kilometru a více.

asteroid
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%