Jedla jsem to, co Hitler, 
říká jeho ochutnávačka

Jedla jsem to, co Hitler,
říká jeho ochutnávačka

10. 2. 2013

Hitlera na vlastní oči nikdy neviděla, přestože pro něj dva roky velmi zvláštně pracovala“. Tuhle dobu popisuje jako nejhorší dva roky svého života. Němka Margot Woelková totiž za války musela společně s dalšími ženami ochutnávat jídlo předtím, než je pozřel nacistický vůdce Adolf Hitler. 

Byli jsme jako pokusní králíci

 Vedla jsem Hitlerovi potravinové účetnictví, říká žena, která ve 40. letech vůdci sloužila z donucení v tehdejším Východním Prusku, kde měl diktátor svůj hlavní stan zvaný Vlčí doupě. Hitler tady v letech 1941 až 1944 strávil hodně času, asi 800 dní. Společně se čtrnácti dalšími ženami a jedním účetním jsme povinně ochutnávali jeho jídla. Připadali jsme si jako pokusní králíci.“ 

Berlínský historik Arnd Bauerkämper tehdejší situaci potvrzuje. Hitler používal ochutnávače, protože měl strach z atentátu.“ Přesvědčený vegetarián Hitler podle něj měl i svou dietní kuchařku. Připomíná také, že britská tajná služba se v roce 1944 vzdala plánu diktátora otrávit, protože tušila, že mu pokrmy testují právě ochutnávači.

Jedlo se hodinu před vůdcem

 Dnes pětadevadesátiletá Margot Woelková o době ve Vlčím doupěti u tehdejšího Rastenburgu, nynějšího polského Ketrzynu, desítky let mlčela. Promluvila až nyní. Ochutnávání bylo vždy mezi jedenáctou a dvanáctou hodinou,“ vzpomíná žena, která teď žije v západní části Berlína. Ochutnávalo se zhruba hodinu předtím, než se pokrm dostal na stůl Hitlerovi. Ten podle Woelkové většinou jedl zeleninu, ale nikdy maso. Polévky jen zřídka.

Každý den mě odváželi autobusem od mých příbuzných,“ vypráví Woelková. Do Východního Pruska se dostala, když v roce 1942 vybombardovali její berlínský byt a její muž byl na frontě.

Čtrnáct dní mě znásilňovali

Na podzim roku 1944, když se Rudá armáda blížila k východním německým hranicím, jí jeden německý důstojník poradil a pomohl, aby z oblasti odešla. Odjela pak vojenským vlakem do Berlína. Tam ji na konci války zajali Rusové a podle jejího vyprávění čtrnáct dní znásilňovali, takže pak už nemohla mít děti.

Přesto si útěkem z Východního Pruska zachránila život. Německého důstojníka, který jí tehdy k tomu pomohl, pak ještě po válce potkala v Berlíně. Řekl mi, že všechny moje kolegyně ochutnávačky Rusové zastřelili.“ 

Bomba ve Vlčím doupěti

Woelková zažila 20. července 1944 v rozsáhlém areálu Vlčího doupěte také nezdařený pumový atentát na Hitlera, který provedli vzbouřenci v čele s důstojníkem Clausem von Stauffenbergem. Když bomba explodovala, seděly jsme s kolegyněmi v jednom stanu a sledovaly nějaký film. Výbuch nás ale smetl z lavic. Po atentátu jsem musela opustit bydlení u příbuzných a společně s kolegyněmi jsme byly ubytovány v jedné školící budově u vůdcova hlavního stanu.“ 

Rok po válce se pak v Berlíně Woelková dočkala návratu svého muže ze zajetí. Byl to pro ni šok, protože jí kdysi řekli, že na frontě padl. Žili pak spolu do roku 1990, kdy manžel zemřel.


Hitler
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%