Grammy: zlatý gramofon 
získala i Markéta Irglová

Grammy: zlatý gramofon
získala i Markéta Irglová

11. 2. 2013

Udílení prestižních amerických hudebních cen Grammy mělo i letos český lesk. Z Los Angeles putuje do Česka slavná trofej, tedy zlatý gramofon, který získala Markéta Irglová s Glenem Hansardem v kategorii muzikál za album Once.

Muzikál Once je adaptací stejnojmenného filmu, který před pěti lety vyhrál filmového Oscara za nejlepší hudbu. Muzikál napsal irský dramatik Enda Walsh a režíroval ho John Tiffany. Premiéru měl v roce 2011 a kromě Grammy loni například ovládl prestižní americké divadelní ceny Tony.

Začátky na zahradním večírku

Rodačka z Valašského Meziříčí Markéta Irglová (24) se ve svých 16 letech seznámila s irským hudebníkem a zpěvákem skupiny The Frames Glenem Hansardem (42) a začali spolu vystupovat. Otec Irglové tehdy pozval Hansarda do Valašského Meziříčí na koncert a po něm k sobě na zahradu na večírek. Postupně se z nich stali životní partneři a v roce 2006 vydali první společné album The Swell Season, jehož název odkazuje na román Josefa Škvoreckého Prima sezóna.

V roce 2008 získali za píseň Falling Slowly z filmové romance s názvem Once Oscara za nejlepší filmovou píseň roku. Krátce předtím dostali za tuto píseň rovněž cenu Americké asociace filmových kritiků BFCA. Irský nezávislý snímek Once režiséra Johna Carneyho se proslavil poté, co obdržel cenu diváků na filmovém festivalu Sundance 2007. Hansard s Irglovou k melodramatu napsali nejen soundtrack, ale hráli i hlavní role. Irglová ztvárnila roli české emigrantky, která se setká s dublinským pouličním muzikantem, jehož si zahrál Hansard.

Ze životních partnerů pouze pracovní

Třetím jejich společným albem je Strict Joy (2009). Během nahrávání této desky oznámili, že jejich partnerský vztah se změnil pouze v pracovní. V roce 2011 vydala Irglová své první sólové album Anar. Postavy Irglové a Hansarda se také objevily v jedné epizodě seriálu Simpsonovi a jejich písně zazněly také ve filmu Jana Hřebejka Kráska v nesnázích.

Irglová žila v Irsku, nyní žije střídavě ve Spojených státech a na Islandu, pravidelně se vrací do Česka. V roce 2011 se vdala za amerického baskytaristu Tima Iselera, loni však podle médií manželství skončilo rozvodem.

muzikál
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.