Polárníci napodobili hrdinskou 
Shackletonovu cestu pro pomoc

Polárníci napodobili hrdinskou
Shackletonovu cestu pro pomoc

11. 2. 2013
Britsko-australský tým polárníků úspěšně zopakoval cestu Antarktidou Brita Ernesta Shackletona, kterou tento badatel podnikl s kolegy před téměř sto lety, aby si po ztroskotání svého plavidla zachránili holý život. Novodobá devatenáctidenní expedice skončila v pondělí brzy ráno tamního času příchodem do staré velrybářské osady Stromness na ostrově Jižní Georgie. Právě odtud přivolal v roce 1916 Shackleton pomoc.

Po Shackletonových stopách se 24. ledna vydala původně šestičlenná skupina. V primitivním záchranném člunu kopírovala dvanáctidenní plavbou Shackletonovu cestu dlouhou 1480 kilometrů ze Sloního ostrova k ostrovu Jižní Georgie v jižním Atlantiku. Závěrečnou část výpravy po souši už ale absolvoval pouze vedoucí výpravy Tim Jarvis s horolezcem Barrym Grayem. Ti museli po přistání plavidla u břehů Jižní Georgie zdolat hornaté vnitrozemí ve zrádné sněhové vánici.

V krutém mrazu blízko smrti

„Bylo to impozantní a dorazili jsme k cíli navzdory nepřízni osudu,“ prohlásil šestačtyřicetiletý Jarvis, který společně s o osm let mladším Grayem cestu uskutečnil ve stejném oblečení ze sobí kůže a se stejnou výstrojí, jakou měli Shackleton a jeho muži pravděpodobně k dispozici v roce 1916.

Vyčerpaní, ale nadšení Jarvis a Gray uvedli, že mají za sebou více než dvacítku pádů, při nichž se bořili po kolena, a v jednom případě dokonce až po podpaží do hlubokých ledovcových trhlin. „Stoupání po ledových srázech hory Trident bylo velmi náročné a Shackleton nepřeháněl – v 50 stupních pod nulou a s omrzlinami jsme mohli klidně zahynout v nějaké trhlině,“ uvedl Jarvis s tím, že první průzkumníci byli muži ze železa s dřevěnými loděmi: „Ačkoli dnes se cestuje v lodích ze železa, doufám, že jsme byli schopni napodobit alespoň něco z toho, čeho oni dosáhli.“

Přizpůsobili se, aby přežili

Sněhová bouře v závěru výpravy Jarvise s Grayem zdržela a protáhla závěrečnou část jejich expedice přes vrcholky, z nichž některé se tyčí do výše až tisíc metrů, z plánovaných 24 hodin na tři dny. Navíc je donutila použít moderní stan a spací pytle – to proto, aby si zachránili život, když na ně v sobotu udeřil sníh a vichr o rychlosti více než 90 kilometrů za hodinu.

„Museli jsme se přizpůsobit podmínkám, abychom přežili,“ podotkl Jarvis a přiznal, že v některých okamžicích se obávali nejhoršího.

Pravdivá legenda o záchraně posádky

Výprava, kterou podnikl britský badatel Ernest Shackleton v roce 1916, aby přivolal pomoc, když se začala jeho loď Endurance potápět u břehů Antarktidy, je považována za jeden z největších příběhů o přežití. Shackleton vyplul s 27 muži roku 1914 na lodi Endurance směrem na jih s cílem přejít Antarktidu pěšky mezi Weddellovým a Rossovým mořem. Dobrodružná cesta nakonec trvala dva roky a byla neúspěšná. Avšak Shackletonova hrdinská snaha zachránit posádku se stala legendou.

Endurance v roce 1915 uvízla v ledu a posádka ji musela opustit. Shackleton se dostal na Sloní ostrov na Jižních Shetlandech. Odtud se vypravil na malém plavidle James Caird na Jižní Georgii a o několik měsíců později se pak vrátil pro zbytek mužů. Celá posádka byla nakonec zachráněna.

 

 

dobrodružství
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.