K mání je zásnubní prsten 
od samotného Napolena

K mání je zásnubní prsten
od samotného Napolena

16. 2. 2013

Milovníci Napoleona Bonaparte, hlavně ti movitější, jsou ve střehu. Do dražby jde jednoduchý diamantový a safírový zásnubní prsten, který slavný vojevůdce věnoval své první ženě Josefíně. Zlatý prsten má dva kameny ve tvaru hrušky a očekává se, že při dražbě pořádané 24. března ve Fontainebleau u Paříže vynese až 12 tisíc eur (asi 305 tisíc korun).

„V té době měl Napoleon velmi málo peněz, takže ten prsten je velice obyčejný,“ řekl znalec historických předmětů Jean-Christophe Chataignier.

Napoleon se oženil s Josefínou, vdovou po francouzském aristokratovi Alexandrovi de Beauharnais, 9. března 1796, jen několik dní po oznámení jejich zasnoubení. Napoleonova rodina sňatek nepřijala nijak nadšeně; byla šokována tím, že se oženil se starší vdovou, která měla dvě děti. Dva dny po svatbě Napoleon odjel, aby velel francouzské armádě v Itálii.

Pár se rozvedl v roce 1810, protože Josefína nedokázala Napoleonovi porodit dítě. Navzdory mnoha milenkám, dalšímu sňatku a exilu ovšem Napoleon na svou první manželku nikdy nezapomněl. Jeho poslední slova před smrtí prý zněla: „Francie. Armáda. Hlava armády. Josefína...“


Napoleon
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.