Víno od Brada Pitta a Angeliny Jolieové? Ano, růžové za 15 eur

Víno od Brada Pitta a Angeliny Jolieové? Ano, růžové za 15 eur

18. 2. 2013

Zdá se, že to zabírá jak na milovníky vína, tak na fanoušky slavných lidí. „Láhev plnili Jolieová, Pitt a Perrin Přilákal by vás takový nápis na láhvi růžového vína? Angelina Jolieová a Brad Pitt se připojují k dlouhému seznamu mezinárodních celebrit, které investují do vína – hvězdný pár v březnu představí své růžové víno produkované na jihu Francie.

Slavní američtí herci se spojili s francouzskými vinaři Perrinovými a vyrobili značku Miraval Côtes de Provence pojmenovanou podle jejich statku zakoupeného v roce 2008 za 40 milionů eur, což je v přepočtu jedna miliarda korun. Dům ze 17. století nedaleko města Brignoles, který jim slouží jako letní rezidence, je obklopen 500 hektary, z nichž je asi desetina zasvěcena vínu.

Pilot F1, fotbalista, zpěvačka...

Když se herecký pár pustil do vinařství, připojil se tím k dalším hvězdám, které investovaly do vína, ať už kvůli image, z finančních důvodů nebo lásky k božskému moku. Například bývalý německý šampion Formule 1 Michael Schumacher vlastní vinici v Saint-Raphaël rovněž v Provenci.

Vinice na jihu Francie vlastní fotbalista David Beckham. Zpěvák Sting produkuje chianti Il Serrestori na svých statcích v Toskánsku. Režisér Francis Ford Coppola vlastní od roku 1975 statek Niebaum-Coppola v Rutherfordu v Kalifornii a několik vín pojmenoval podle své dcery Sofie. Na správě statku se podílejí jeho choť Eleanor a syn Roman. Ani zpěvačka Madonna nezůstala stranou – spolu se svým otcem Tonym Cicconem je zřejmě spoluvlastnicí vinice Ciccone Vineyards v Suttons Bays ve státě Michigan, kde mají 14 hektarů bílého pinotu a chardonnay.

Francouzské láhve s ruskou pachutí

Nejznámějším hercem, který se pustil do vinaření, je nepochybně Gérard Depardieu, velký milovník vína, který vlastní několik vinic zejména v oblasti Bordeaux, Anjou a Languedoku. Depardieu, jenž se věnuje četným dalším aktivitám, například vlastní restaurace, rozvířil v posledních týdnech hladiny společenské kroniky svým daňovým exilem do Ruska, kde z něho prezident Vladimir Putin učinil ruského občana. Zavalitý herec si za svůj krok vysloužil většinou posměch veřejnosti.

Opravdu ve službách vína?

Celebrity však jen zřídka zasahují do výroby vína, ať už proto, že to neumějí, nebo že nemají čas. Většina z nich na svých statcích nežije. Někdo jen prodává svůj image, jiní se ale na produkci opravdu podílejí. Jak to tedy bude s Angelinou Jolieovou a Bradem Pittem? „Oni nepatří k těm slavným lidem, kteří vínu dávají jenom své jméno, ale chtějí se do jeho produkce plně zapojit, tvrdí jejich společník Marc Perrin, majitel četných vinic, a pokračuje: „Chtějí se pyšnit vínem vyrobeným z vlastních vinic. Přejí si, aby víno bylo co nejlepší. My jsme teď dvě rodiny ve službách vína. 

Nového růžového vína Miraval Côtes de Provence se podle Marka Perrina v prvním roce vyrobí 150 tisíc lahví. Později se k němu připojí i víno červené a bílé. A cena? Nebude nedostupná a franoušci Brada Pitta či Angeliny Joliové ji asi rádi zaplatí – láhev jejich růžového bude ve Francii stát kolem 15 eur (asi 370 Kč). A Perrin doplňuje, že se bude prodávat v dobrých sklepích a v dobrých restauracích.

celebrity
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.