Hvězdou Prague Proms bude
mexický tenorista David Lomelí

Hvězdou Prague Proms bude
mexický tenorista David Lomelí

19. 2. 2013

Milovníci kvalitní hudby se mohou těšit na dvě desítky koncertů od klasiky po jazz – nabídne je od 16. června do 20. července devátý ročník festivalu Prague Proms. K jeho největším hvězdám budou například patřit mexický tenorista David Lomelí a americký jazzový trumpetista Wynton Marsalis. Pořadatelé slibují i koncert jazzového kytaristy Johna Pizzarelliho a dalších uznávaných zahraničních jazzmanů, jejichž jména odtajní v následujících dnech. Předprodej vstupenek začne 15. března.

Po loňském úspěchu zahájí přehlídku opět koncert pod širým nebem v dolní části Václavského náměstí. Hollywoodské filmové melodie zazní pod taktovkou dirigenta Jana Chalupeckého. „Věřím, že se nám podaří zdvojnásobit počet příchozích i vzhledem k reakcím na sociálních sítích,“ řekl ředitel Českého národního symfonického orchestru (ČNSO) Jan Hasenöhrl, v jehož režii se festival odehrává. Loni koncert na Václavském náměstí navštívilo téměř šest tisíc lidí, letos pořadatelé doufají v překonání devítitisícové hranice. Klasickou hudbu by chtěl Hasenöhrl i do budoucna přiblížit více posluchačům.

Mexičan Lomelí zazpívá v Obecním domě 21. června slavné operní árie v doprovodu rezidenčního ČNSO řízeného Tomášem Braunerem. Orchestr chystá na 23. června v Obecním domě koncert k 80. narozeninám svého šéfdirigenta Libora Peška, program se bude zřejmě skládat z klasiky i swingu, což podle Peška „zaokrouhlí jeho šedesátiletý pobyt na koncertních pódiích“.

Jazzoví fanoušci se mohou chystat na 10. července, kdy v Divadle Hybernia vystoupí jazzový trumpetista Marsalis, dvaapadesátiletý rodák z New Orleans, zakladatel big bandu Jazz at Lincoln Center Orchestra. Na přehlídce by měla zazpívat i zpěvačka Radůza, závěr bude patřit koncertnímu provedení Pucciniho opery Tosca.

festival hudba
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.