Unikátní 2D Matrix kód 
pohlídá pravost léků

Unikátní 2D Matrix kód
pohlídá pravost léků

19. 2. 2013

O tom, že padělky léčiv mohou být nejen neúčinné, ale pro zdraví pacientů dokonce škodlivé, se diskutuje už dlouho. Nebezpečné jsou zejména pro hodně oslabené jedince či starší až hodně staré lidi. Přitom laici mohou tyto padělky odhalit jen velmi obtížně. Podle průzkumu agentury STEM/MARK je nepoznají tři čtvrtiny Čechů.

Všechna data bude možné ověřit

„Více než polovina dotazovaných o padělcích slyšela, osobní zkušenost s nimi ale mají jen dvě procenta lidí,“ řekl výkonný ředitel Asociace inovativního farmaceutického průmyslu Jakub Dvořáček. Naději pro boj s padělky představuje podle něj evropský model ověřování pravosti léků ESM, který bude zřejmě zaveden také v Česku.

V chystaném systému má být každý lék označen unikátním 2D Matrix kódem, který bude obsahovat veškerá důležitá data. Lék tak lze sledovat od výrobce až po chvíli, kdy jej lékárník vydává pacientovi. „Díky kódu bude zajištěno, že původ kteréhokoli balení bude možné v lékárnách ověřit,“ popsal systém Dvořáček.

Většina lidí se padělků obává

S padělanými léky nebo s jejich nabídkou se lidé podle průzkumu nejčastěji setkali prostřednictvím mailu (32 procent) nebo internetových stránek (30 procent). Naprostá většina (95 procent) se shodla, že užívání padělků může být škodlivé.

Za největší riziko lidé považují to, že lék může obsahovat jiné než uvedené léčivé látky nebo látky zdraví škodlivé, obává se toho 93 procent dotázaných. Při pochybnostech o pravosti léku by se 54 procent lidí obrátilo na lékárníka, 36 procent na lékaře a 30 procent na Státní ústav pro kontrolu léčiv.

Databáze v rámci celé EU

Díky unikátnímu 2D Matrix kódu by se podle Dvořáčka dalo dohledat, kdy a v jakém místě byl lék vyroben. Centrálou modelu ESM by se mělo stát evropské ústředí napojené na národní a regionální datová úložiště. Iniciativa farmaceutických firem reaguje na evropskou směrnici o zabránění vstupu padělaných léčivých přípravků na trh.

Celoevropský model vychází z deseti zásad, například že obaly budou mít jedinečné sériové číslo, takže se dá odhalit, zda se s balením nějak manipulovalo. Ochrana bude zajištěna v celém dodavatelském řetězci. Kódovací a identifikační systém bude jednotný na každém balení v celé EU. „Databáze pro ověřování přípravků budou spolupracovat v rámci celé EU a ochrana soukromí pacientů je zaručena,“ uvedl Dvořáček.

léky
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.