Kvůli míse nemusíte jezdit 
až do Wimbledonu. Stačí Plzeň

Kvůli míse nemusíte jezdit
až do Wimbledonu. Stačí Plzeň

20. 2. 2013

Chcete vidět slavnou trofej, kterou dostává vítězka tenisového Wimbledonu? Od 22. února do 19. května máte tuhle možnost v Plzni. Jen nesmíte být úplní puntičkáři – v Západočeském muzeu v Plzni si prohlédnete její věrnou napodobeninu.

Muzeum ukáže veřejnosti vůbec poprvé kopii renesanční mísy, jejíž originál od francouzského cínaře Francoa Briota posloužil jako předloha k trofeji pro vítězku Wimbledonu. V plzeňských sbírkách je přes 120 let a nyní se představí na výstavě Lepší než skutečnost – Mystifikace a fikce v české (a plzeňské) společnosti 19. století. Součástí expozice jsou i další zajímavosti, například rekvizity kouzelníků z 19. století, staré horoskopy a snáře, vykládací karty či kuriózní recepty na léčení hluchoty...

Výstava v 1. patře budovy muzea nabízí i další zajímavosti. Návštěvník uvidí mimo jiné přikrášlené pohledy na město Plzeň v 19. století nebo snímky z fotografických ateliérů, v nichž bývali lidé posazeni před fiktivní pozadí, například do zimní krajiny. Další část je věnována plzeňským spolkům včetně významného mystifikačního spolku Mha.

muzeum
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.