Postel před oknem, aneb Proč jsou 
Menzelovy filmy tak blízké životu

Postel před oknem, aneb Proč jsou
Menzelovy filmy tak blízké životu

23. 2. 2013

Je výjimečný. Jeho práce, ať už na filmech nebo v divadle, je důkazem, že lze sloučit zdánlivě neslučitelné. Režíruje filmy i divadlení inscenace, které diváci milují a odborná kritika je chválí. „Rozhodl jsem se, že budu točit filmy, které budou lidem vracet chuť do života,“ vzpomíná Jiří Menzel na své začátky.  Něco podobného pak řekl i o práci v divadle: „Umění ať dělají druzí. Já dělám divadlo tak, aby diváky pobavilo.

Krásné chvíle v Činoherním klubu

Právě divadlu se věnuje stále a rád. Díky němu jsem se dostal hodně ven a měl jsem angažmá ve Švýcarsku a v Německu. Chodil jsem se dívat na zkoušky svých divadelních kolegů a když začínal Činoherní klub, byl jsem osloven ke spolupráci. Nastudoval jsem prvně Machiaveliho Mandragoru, kterou hráli devět let a sjezdili s ní celou Evropu.

Menzelovy inscenace jsou dodnes v repertoáru pražských scén. Třeba Brouka v hlavě hrají na Vinohradech od roku 1997, Divadlo Bez zábradlí nabízí dokonce čtyři jeho představení včetně slavného Veberova Blbce k večeři. Ten se hraje od roku 1998, v květnu oslaví 650. reprízu! Možná nevíte, že režíroval i opery, například Dalibora v Itálii a v roce 2010 Dona Giovanniho v Českém Krumlově. Tak vznikl nápad na jeho zatím nejnovější film, tentokrát z operního prostředí, nazvaný Donšajni, který se v kinech objeví 30. května.

V nejvyšším patře české kinematografie

Ostatně filmy jsou Menzelovou hlavní parketou – díky nim si u veřejnosti vysloužil obrovskou popularitu. Laskavá a soucitná poetika těchto filmů mu přinesla světový úspěch na samém začátku kariéry. V roce 1967 získal za Ostře sledované vlaky Oscara. Filmy podle knih Bohumila Hrabala, které hladí na duši, točil i dál. Ostatně takřka celé Menzelovo dílo patří k tomu nejlepšímu, co česká kinematografie vytvořila.

Jiří Menzel o sobě rád tvrdí, že celý život bojuje s nechutí pracovat. Sladké nicnedělání pokládá za ideální a k práci obvykle přistupuje jen tehdy, když je osloven. Přesto má na kontě sedmnáct celovečerních filmů, dále řadu dokumentů i desítky divadelních režií doma i v zahraničí. A pozor, až překvapivě často se objevoval i před kamerou. Jeho herecká filmografie čítá osmdesát rolí ve filmu i v televizi. Svůj civilní herecký projev postavený na klaunství a komediantství uplatnil třeba ve filmech Kdyby tisíc klarinetů, Rozmarné léto či Hra o jablko.

75. narozeniny? Raději v cizině

Získal spoustu ocenění, vedle zmíněného Oscara za Ostře sledované vlaky byl na tuto cenu nominován za Vesničku mou střediskovou. Je držitelem Českého lva za dlouhodobý umělecký přínos i obdobného ocenění z karlovarského festivalu. Převzal medaili Za zásluhy, francouzský Řád umění a literatury a řadu dalších zahraničních cen.

K jeho sobotním 75. narozeninám by se sešla určitě spousta gratulanů, ale Menzel nemá životní výročí rád, postrádá chuť slavit a bilancovat. A tak své kulaté narozeniny tráví v zahraničí. Moje žena Olinka zařídila, abychom tu nebyli. Koupila letenky, ale kam, to je tajemství.

Velká škola od Otakara Vávry

Narodil se 23. února 1938 jako syn publicisty, spisovatele a dramaturga animovaných filmů Josefa Menzela (vzpomínáte na jeho příběhy Míši Kuličky?) a dámské krejčové Boženy. Na pražské FAMU studoval v letech 1958–1962 u Otakara Vávry v silném ročníku (mimo jiné s Věrou Chytilovou a Evaldem Schormem), který je považován za osu české nové vlny. Zaujal hned první režií Hrabalovy povídky Smrt pana Baltazara ve filmu Perličky na dně. A pak už přicházely nezapomenutelné snímky Ostře sledované vlaky, Rozmarné léto, trezoroví Skřivánci na niti, hrabalovské Postřižiny a Slavnosti Sněženek, Na samotě u lese, Vesničko má středisková... Co název, to filmová perla!

Rafinovaná taktika starého mládence

K manželství mě nepřemluvíte, tvrdil zarputilý starý mládenec ještě v roce 1995. S partnerkou Olgou Kelymanovou ho však prý spojuje především totožný smysl pro humor. Vzali se v roce 2004 v Thajsku, později do jejich vztahu zasáhl režisér Jaroslav Brabec, s nímž má Menzelova manželka dcerku. Menzel i přesto ve vztahu setrval.

Snad i proto, že si kdysi plnými hrstmi užíval veselého staromládeneckého života. Scénář milostných dostaveníček měl pečlivě vystavěný, tak jak se sluší a patří na prvotřídního režiséra. V mém pokoji nikdy nebyla žádná židle. Když se chtěla návštěva podívat na Hradčany, musela do postele, za kterou bylo okno. A pak už to šlo snadno.

No, divíte se, že jsou pak Menzelovy filmy tak blízké skutečnému životu?


herecké legendy Jiří Menzel
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.