Jeho jméno se stalo legendou:
Zpívá jako Caruso...

Jeho jméno se stalo legendou:
Zpívá jako Caruso...

24. 2. 2013

Božský tenorista sice zemřel v roce 1921, ale jeho věhlas přetrval století a dodnes je synonymem pro absolutní krásu zpěvu. Jeho jméno znají i ti, kdo se opeře vyhýhají na sto honů. Bezpochyby patří mezi nejlepší pěvce všech dob a mnozí znalci budou přísahat na to, že svět opery měl dvě největší mužské superhvězdy, obě pocházející z Itálie. Tou první byl Enrico Caruso, druhou Luciano Pavarotti.

Vsadil na podivný vynález

Enrico Caruso se narodil 25. února 1873, tedy před 140 lety, ale jeho hlas si lze vychutnávat dodnes. A to díky vynálezu fonografu. Mnozí pěvci se tehdy tomuto podivnému přístroji vyhýbali, ale Caruso pochopil jeho obrovské možnosti. Patřil tak mezi první umělce, kteří novince uvěřili, a už v roce 1902 nechal zaznamenat svůj úžasný hlas. V průběhu své fantastické kariéry potom natočil přes 260 skvělých nahrávek a vydělal tak miliony dolarů prodejem gramofonových desek.

Ve své době se stal absolutním králem opery a sklízel ovace po celém světě. Pochopitelně dobyl věhlasné evropské operní domy, jakými jsou třeba milánská Scala a londýnské Covent Garden, ale největší slávu si získal díky sedmnáctiletému působení na scéně newyorské Metropolitní opery.

V New Yorku naposled na Štědrý den

V Metropolitní zpíval poprvé jako třicetiletý a naposledy ve svých sedmačtyřiceti. V prosinci 1920 v průběhu Donizettiho opery Nápoj lásky začal krvácet a představení muselo být předčasně ukončeno. V následujících dnech Caruso ještě třikrát v Metropolitní účinkoval, naposledy na Štědrý den.

O necelých osm měsíců později, 2. srpna 1921 v Neapoli skonal ve věku pouhých 48 let. Příčinou byl zřejmě těžký zánět pobřišnice kvůli prasklému abscesu.

 

Zajímavosti ze života
velkého tenoristy
 

* Rodák z Neapole pocházel z početné rodiny, která měla sedm dětí, jenže dospělosti se dožily jen tři. Některé prameny mylně uvádějí, že měl dokonce sedmnáct sourozenců.

* V dubnu 1906 po představení Carmen v San Franciscu vzbudilo Carusa v jeho apartmá v Hotelu Palace silné zakymácení. San Francisco postihlo těžké  zemětřesení, které zničilo většinu města. Vyděšený pěvec se snažil dostat z města nejprve lodí a poté vlakem, a přísahal, že už se do San Francisca nikdy nevrátí. Své slovo dodržel.

* Slavný umělec byl na podzim roku 1906 obviněn z frivolního činu, který spáchal v pavilónu opic v newyorské zoo. Štípnul do pozadí atraktivní plnoštíhlou ženu, čímž způsobil pohoršení. Caruso tvrdil, že ženu štípla opice, ale byl shledán vinným a zaplatil pokutu deset dolarů.

* O Carusovi se vypráví legenda, že prý svým hlasem dokázal roztříštit křišťálový pohár. To když zazpíval naplno o správné frekvenci.

hudební legendy opera
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.