George Harrison, Brouk, 
který se přesytil jako první

George Harrison, Brouk,
který se přesytil jako první

25. 2. 2013

Právě teď by mu bylo sedmdesát a své kulatiny by nejspíš slavil někde v klidu a ústraní. Kytarista a zpěvák George Harrison byl v Beatles až tím třetím za výrazným autorským tandemem John Lennon – Paul McCartney. I čtvrtý v řadě, bubeník Ringo Starr byl mnohem nápadnější než on. Harrison zpočátku neskládal písně, ale v pozdější fázi slavné skupiny ukázal, že umí vytvořit opravdu krásné melodie. Z jeho autorské dílny vzešly skvělé písně jako třeba While My Guitar Gently Weeps (z Bílého dvojalba), Here Comes The Sun nebo Something (Abbey Road) a Taxman (Revolver).

Jenže pak se George Harrison, nemladší člen kapely, narozený  25. února 1943, jako první nasytil – ba přesytil – humbuku a šílenství, které kolem Beatles panovalo. Uvítal, když skupina přestala veřejně vystupovat a nakonec se nestavěl ani proti jejím konci v roce 1970. Už nějakou dobu předtím se totiž v soukromí svěřil: „Nejraději bych se sebral a našel si nějakou pohodovou kapelu, kde bych hrál víc v klidu a pro zábavu..“

Elektrikář v obchodním domě

George Harrison začal hrát na kytaru ve třinácti letech, nedokončil střední školu a pracoval jako elektrikář v obchodním domě. Ještě coby nezletilý hrál ve skupině The Quarrymen, na jejímž základě se o pár let později zformovali Beatles – pod tímto názvem skupina vystupovala od roku 1960. Kvůli Harrisonově nezletilosti musela kapela například zkrátit angažmá v Hamburku.

Slavná sestava John, Paul, George a Ringo vznikla v srpnu 1962, kdy Ringo Starr vystřídal za bicími Peta Besta. Pro svět skupinu objevil koncem roku 1961 Brian Epstein, který v Liverpoolu pracoval v obchodě s deskami. Manažerem skupiny byl až do roku 1967, kdy v pouhých 32 letech zemřel na předávkování drogami.

Okouzloval svou upřímností 

Ze stínu Lennona a McCartneyho vystoupil „tichý Beatle“, jak byl skromý Harrison, muž se zvláštním charismatem, přezdíván, až po rozpadu skupiny v roce 1970. Ještě v témže roce prokázal své tvůrčí schopnosti sólovým trojalbem All Things Must Pass, které mělo okamžitý úspěch. Singl My Sweet Lord se umístil na prvním místě hitparád v řadě zemí, avšak díky své podobnosti s hitem skupiny Chiffons He's So Fine se stal předmětem soudního sporu, který Harrison prohrál. Koncem 70. let musel zaplatit žalujícím nakladatelům přes půl miliónu dolarů.

Se svou pozdější dlouholetou láskou, Indií, se Harrison seznámil v 60. letech. Nadchl ho také indický nástroj sitár, na nějž se učil hrát u legendárního Raviho Šankara. „George mě okamžitě okouzlil a upoutal svou upřímností,“ popsal své první setkání s Harrisonem Šankar, který Harrisona zasvětil i do tajů hinduismu. Po návratu Harrison přemluvil ostatní členy Beatles, aby jeli meditovat do Indie, kde se trochu očistili od drog a na chvíli se zbavili obrovského tlaku beatlemánie. V Indii pak napsali řadu písní pro bílé dvojalbum, které vyšlo v roce 1968.

Cena Grammy za desku roku 

Harrison také s indickým sitáristou zorganizoval v srpnu 1971 koncerty pro Bangladéš, postižený válkou a hladem, a ze dvou vystoupení v newyorské Madison Square Garden vzešlo trojalbum The Concert for Bangladesh, oceněné v témže roce cenou Grammy jako deska roku. Na sólové dráze ale nedosáhl takové slávy jako v éře Brouků. Výraznější úspěch zaznamenalo snad jen album Cloud Nine z roku 1987. Z desky pochází například hitovka Got My Mind Set on You.

Krátce před smrtí vytvořil nové album, které pak dle jeho instrukcí dokončili Jeff Lynne, syn Dhani a bubeník Jim Keltner. Album vyšlo pod názvem Brainwashed v roce 2002.

Kuřácká vášeň ho stála život 

Jeho první manželka, modelka Patti Boydová, kterou si vzal v roce 1966, ho po sedmi letech opustila kvůli kytaristovi Eriku Claptonovi. V roce 1978 se podruhé oženil s Mexičankou Olivií Ariasovou, s níž měl syna Dhaniho (33).

Kdysi vášnivý kuřák se v roce 1997 léčil poprvé na nádorové onemocnění. Lékaři mu odstranili zhoubný nádor hrtanu, poté přežil útok duševně nemocného maniaka a na jaře 2001 Harrisonovi lékaři vyjmuli nádor na plicích a podstoupil léčbu mozkového nádoru. Zemřel v 58 letech 29. listopadu 2001 na rakovinu plic. Místem jeho posledního odpočinku se stala řeka Jamuna (přítok Gangy), kde byl jeho popel rozprášen.

hudební legendy
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.