David Bowie se vrací!
A prý to bude senzace

David Bowie se vrací!
A prý to bude senzace

27. 2. 2013

Největší comeback v dějinách rock'n'rollu – i tak píší britští hudební kritici o novém albu Davida Bowieho The Next Day (Příští den), které vyjde za dva týdny. Šestašedesátiletý zpěvák vydává první desku po deseti letech a zatím není jasné, zda Bowie vyjede na turné, které by vydání alba provázelo.

Kritici nadšeně přijali už v lednu vydaný singl  Where Are We  Now?, který je součástí nového alba se čtrnácti skladbami. Písnička je melancholickým pohledem na 70. léta, která Bowie částečně strávil v Berlíně.

Veterán v nejlepší formě

Podle kritiků je Bowie na novém albu, které v Británii vyjde 11. března, v nejlepší formě. Některé britské listy album rozebírají píseň po písni a udílejí mu čtyři nebo plný počet pěti hvězdiček. „The Next Day Davida Bowieho je možná nejlepším comebackovým albem všech dob, napsal kritik listu The Independent.

Daily Telegraph udělil albu rovněž nejvyšší hodnocení. Podle něj je nahrávka nabitá emocemi, hudebně rozmanitá a působí jako elektrický blesk, jenž prochází Bowieho vlastním mýtem a chaotickým světem 21. století posedlým celebritami a sužovaným válkami.

Album vydané k 66. narozeninám

The Guardian uvedl, že i když album obsahuje odkazy na Bowieho dřívější tvorbu, většinou se vyhýbá tomu, aby bylo jen zvukovou vzpomínkou na jeho hvězdnou hudební kariéru. Kvalitu samotného alba, které je myšlenkově provokativní, zvláštní a plné skvělých songů", by prý mohl zastínit mediální poprask, který se kolem nečekaného alba strhl. Tajnůstkářský Bowie totiž jeho vydání ke svým 66. narozeninám oznámil v lednu zcela nečekaně.

Poslední koncert v roce 2006

Bowie se proslavil v roce 1969 albem Space Oddity. Později na sebe upozorňoval nejen experimentováním s hudebními styly, ale také na svou dobu extravagantními kostýmy a maskami, stejně jako scénickým pojetím koncertů. Je považován za jednu z nejvlivnějších rockových hvězd a prestižní londýnské muzeum Victoria and Albert mu věnovalo výstavu, která začne na sklonku března.

Během turné v roce 2004 absolvoval Bowie operaci srdce. Od té doby naposledy vystoupil v roce 2006 na charitativním koncertě v New Yorku.

hudební legendy
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%