Věčný elegán Michael Caine: 
královna z něj udělala šlechtice

Věčný elegán Michael Caine:
královna z něj udělala šlechtice

12. 3. 2013

Zní to skoro jako pohádka. Anebo za vlasy přitažený scénář nějakého romantického filmu: ženu svého srdce spatřil herec Michael Caine v reklamě na kávu, která se natáčela v Brazílii. Usmyslel si, že tam za ní pojede, ale pak se ukázalo, že ona kráska není vůbec z Brazílie, nýbrž žije na londýnské Fulham Road. Setkali se, seznámili, sblížili, vzali a měli dceru Natašu...

Život populárního herce ale mnohdy připomínal spíš thriller než sladkobolný příběh z červené knihovny. Pocházel z velmi chudých poměrů, myl nádobí, málem nepřežil korejskou válku a jednu dobu pil tři lahve vodky denně. Přesto se stal velkou filmovou legendou.

Šedesát let před kamerou

„Vystřídal jsem všechno. Byl jsem homosexuálem, vrahem, šílencem, cizoložníkem i svůdcem. A všechny ty role mě bavily,“ usmívá se sir Michael Caine. Britský elegán s vlnitými vlasy, brýlemi a zálibou v dýmkách a doutnících hrál v desítkách filmů nejrůznějších žánrů a kvalit a nikdy neztratil sympatie publika.

Před kamerou strávil šedesát let let a i v pokročilém věku – 14. března slaví osmdesátiny! – nijak nezahálí. Například loni se představil v další batmanovce Temný rytíř povstal, kde opět jako komorník Alfred pomáhal bojovat proti ničemům.

„Kdykoli se mnou začnou mluvit o ceně za celoživotní dílo, vždycky řeknu: Prosím, zatím jsem neskončil, můžete ještě rok počkat? Jak dlouho mi to ale bude vycházet, to opravdu nevím,“ směje se.

Jméno z telefonní budky

Jeho modrooký pohled asi nejvíce proslavil záletný manžel Eliot v Haně a jejích sestrách (1986) Woodyho Allena, oceněný Oscarem za mužský herecký výkon ve vedlejší roli. A v roce 2000 mu přibyl další za Pravidla moštárny. V témže roce ho britská královna povýšila do šlechtického stavu za přínos dramatickému umění – pod jeho pravým jménem Maurice Micklewhite.

Michael Caine se zrodil až v jedné telefonní budce na londýnském Leicester Square v 60. letech. Nadějný herec tam horečně pátral po uměleckém jméně, na které čekal na druhém konci drátu jeho agent: „Zvedl jsem zrak a mezi stromy zahlédl titul promítaného filmu v kině: Caine Mutiny. Kdybych se díval opačným směrem, byl bych Michael 101 dalmatinů.“

Vybrala si ho Shirley MacLaineová

Do Hollywoodu ho přivedla Shirley MacLaineová, když si ho vybrala za partnera ve snímku Gambit (1966). V jednom z rozhovorů vyprávěla, jak ho učila sundávat dámské punčochy „jemným a romantickým způsobem“.

Elegantní zjev Cainea nadlouho předurčil pro role diplomatů, důstojníků, ale i špionů a násilníků ve filmech nejrůznějších žánrů a kvalit. Některé byly vyložené propadáky: „Bral jsem všechno, protože jsem se bál, že už mi nikdo nic nenabídne,“ doznává upřímně. Byly doby, kdy točil až jeden film měsíčně.

Sedmdesátá léta pro něj byla horskou dráhou dobrých a špatných filmů i životních momentů. Začal povážlivě pít, dle své autobiografie až tři lahve vodky za den. „Alkohol vás zbaví ostychu, to je pro herce praktické.“ Naštěstí však do jeho života vstoupila láska, která pijácké zhoubě učinila přítrž.

Smrtelný typ malárie

Dětství však sir Michael nijak šťastné neměl. Hlídači Micklewhiteovi a jeho ženě, která pracovala jako uklízečka, se 14. března 1933 v nemocnici pro chudé narodil syn Maurice Joseph.

První herecká zkušenost se však dostavila záhy. Už ve třech letech musel přesvědčit výběrčího činže, že „maminka není doma“, zatímco ona se schovávala za hlavními dveřmi. V šestnácti opustil školu a začal umývat nádobí, míchat beton na stavbě, hustit pneumatiky a dělat poslíčka. Po trudném čase vojenské služby prošel peklem korejské války a přežil nakažení smrtelným typem malárie. Vrátil se do Anglie a uchytil v malém venkovském divadle v Sussexu. Zde měl veliké potíže zapamatovat si první repliku své role policisty: „Pojďte se mnou, pane.“

Na řadového vojáka se nehodil

Pozornost Hollywoodu na sebe upoutal až v jednatřiceti ve válečném snímku Zulu (1964). Měl hrát řadového vojáka, ale díky své sošné postavě a inteligentnímu vzezření získal roli snobského aristokratického důstojníka.

Dnes je sympatický sir bývalým majitelem několika londýnských restaurací a mužem, který miluje svůj domov, rodinu, vaření, zahradničení a pěstování brambor.

herecké legendy
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%