Housle, které hrály, když 
se Titanic poroučel ke dnu

Housle, které hrály, když
se Titanic poroučel ke dnu

16. 3. 2013

„Je to neuvěřitelně silný lidský příběh. Wallace Hartley byl až neskutečně statečný,“ říká Andrew Aldridge z aukční síně Andrew Aldridge and Son. Tahle britská aukční síň totiž vlastní housle člena kapely, která hrála na palubě Titaniku v době, kdy už se potápěl. Předpokládalo se, že se housle z růžového dřeva navždy ztratily na mořském dně, kdy se jejich majitel, houslista a kapelník Wallace Hartley, utopil spolu se zhruba 1500 dalšími lidmi při katastrofě „nepotopitelné“ lodi v dubnu 1912.

Testy potvrdily pravost nástroje

Po sedmi letech testování aukční síň potvrdila, že nástroj, který se našel v podkroví jednoho domu v Lancashiru v severozápadní Anglii, skutečně patřil čtyřiatřicetiletému Hartleymu. Jeho kapela hrála náboženskou píseň Nearer, My God, To Thee, zatímco Titanic klesal do ledových vod severního Atlantiku po srážce s ledovcem.

Aldridge uvedl, že neexistují žádné pochybnosti o tom, že housle jsou pravé: Nánosy na nich a koroze odpovídají ponoření do mořské vody. Zaměstnali jsme i odborníka na šperky, který potvrdil, že věnování na štítku na houslích pochází z dané doby.

Dar k zasnoubení

Hartley dostal housle od své snoubenky Marie Robinsonové na památku jejich zasnoubení v roce 1910. Na housle mu nechala připevnit stříbrnou destičku s nápisem: Pro Wallace k našemu zasnoubení od Marie.

Hartleyho tělo bylo vyloveno deset dní po zkáze Titaniku, ale housle nebyly uvedeny v soupise jeho majetku. Předpokládá se, že musely být uvnitř koženého vaku, který měl přivázaný k tělu.

Hrát se na ně už nedalo

Našel se také telegram, v němž Maria Robinsonová děkovala kanadským úřadům, že jí housle po jejím milém vrátily. Slečna Robinsonová zůstala svému snoubenci věrná až do smrti. Nikdy se nevdala a po jejím skonu v roce 1939 darovala její sestra housle místní kapele Armády spásy, odkud přešly do rukou učitele hudby. Ten se v dopise svěřil: Prakticky se na ně nedá hrát, nepochybně kvůli jejich dobrodružnému životu.“ Od hudebního podagoga přešel nástroj k poslednímu majiteli, na jehož půdě se našly. Jeho totožnost nebyla zveřejněna, ale podle Aldridge nástroj vlastnil celých 75 let. Jeho rodina se na aukční síň obrátila před sedmi lety.

Housle se veřejnosti poprvé představí koncem tohoto měsíce na výstavě v Belfastu. Dražba houslí se však zatím nechystá. Aldridge ale míní, že mají hodnotu nejméně šestimístné sumy v librách.

lodní katastrofy titanic
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.