Holly Hunterová, malá velká hvězda 
s Oscarem a třemi nominacemi

Holly Hunterová, malá velká hvězda
s Oscarem a třemi nominacemi

19. 3. 2013

Měří pouhých 157 centimetrů, ale přesto je to velká hollywoodská hvězda. Americká herečka Holly Hunterová totiž patří k nemnoha hercům, kteří byli v jednom roce nominováni na Oscara ve dvou kategoriích. Podařilo se jí to v roce 1994, kdy z nominací za hlavní i vedlejší ženskou roli proměnila tu za hlavní ve snímku Piano. Kromě toho se tato stále pohledná a vyhledávaná herečka, která právě slaví pětapadesátiny, prosadila ještě dvakrát do oscarových nominací, a to v letech 1988 a 2004.

Skvělá hluchoněmá klavíristka

Narodila se 20. března 1958 v Conyers v Georgii jako sedmé dítě farmářské rodiny. Její rodiče v ní herecký talent podporovali a nebránili jí, když se v roce 1976 rozhodla odejít do Pittsburghu studovat drama na Univerzitě Carnegie Mellon. Kariéru zahájila Hunterová v 80. letech v newyorských divadlech, jako filmová herečka na sebe výrazněji upozornila rolí vězeňské fotografky v kriminální komedii Zmatky v Arizoně. Mezinárodní popularitu a nominaci na Oscara jí vynesla úloha producentky v komedii Vysíláme zprávy.

Největší úspěch však slavila v roce 1994 s rolí hluchoněmé klavíristky v mimořádně úspěšném filmu Piano. Tenhle skvělý snímek měl osm oscarových nominací, přičemž tři proměnil v zisk tolik ceněné sošky: herečka v hlavní roli (Holly Hunterová), herečka ve vedlejší roli (Anna Paquinová) a nejlepší scénář. Zajímavostí je, že Hunterovou při hře na klavír nemusel nikdo zastupovat, sama totiž hraje na piano už od dětství.

Matkou dvojčat ve 47 letech

Nominaci na Oscara za vedlejší roli vynesla Hunterové v témže roce i postava sekretářky ve filmu Firma. O deset let pozdějí si oscarovou nominaci vysloužila za vedlejší roli ve snímku Třináctka.

Hunterová možná dodnes trochu lituje, že v roce 1997 nevyužila skvělou příležitost – nevzala roli servírky v báječném filmu Lepší už to nebude, který si vysloužil sedm oscarových nominací. Oscara nakonec získal vynikající Jack Nicholson a po jeho boku i Helen Huntová za úlohu, kterou dostala místo odmítnuvší Hunterové.

Velké štěstí – tentokrát rodinné – potkalo Hunterovou v roce 2005. Ve svých 47 letech poprvé porodila – a hned dvojčátka. Jejich otcem je herec Gordon MacDonald.

herecké legendy
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.