Slovutný internista Thomayer:
Chcete-li umřít, jděte za chirurgy!

Slovutný internista Thomayer:
Chcete-li umřít, jděte za chirurgy!

23. 3. 2013

K nejvýraznějším a nejrázovitějším postavám českého lékařství přelomu 19. a 20. století patřil věhlasný pražský internista a profesor Josef Thomayer.

„Byl mužem vysoké postavy, černovlasý, později šedivý, měl plnovous krátce přistřižený do špičky, tmavě hnědé bystré až pronikavé oči. Měl obézní postavu, strojil se jednoduše, tmavě. Jeho chování bylo otevřené až hrubé, nikoliv však sprosté,“ vzpomínal na něj kolega, psychiatr Vladimír Vondráček.

Chudé léčil třeba i zdarma

Thomayer se těšil pověsti mistra v oblasti fyzikálních vyšetření (poklepu a poslechu), ale byl především vynikajícím diagnostikem chorob ledvin, srdce a nervů a rovněž skvělým a vtipným pedagogem, který na své klinice vychoval řadu výborných lékařů. Honoráře bral mírné a chudé léčil zdarma. Aktivně pracoval v mnoha vědeckých a kulturních institucích, stál také u zrodu několika odborných časopisů. Zajímavostí je, že nepublikoval pouze díla odborná, ale pod přesmyčkou svého příjmení R. E. Jamot psal také beletrii.

Velmi kuriózní byla jeho vyhlášená nesnášenlivost s chirurgy. Nikdy například nedoporučoval pacientovi operaci slepého střeva, ani když šlo o nemoc akutní, pravděpodobně hnisavou. Pakliže nemocný člověk tuto operaci vymáhal, ukázal Thomayer velebným gestem směrem k Maydlově (chirurgické) klinice se slovy: „Chcete-li umřít, jděte tam!“

Nejsem primadona, jdu do penze

Skvělý lékař a pozoruhodný muž Thomayer se narodil před 160 lety, 23. března 1853. Do důchodu odešel v roce 1921. „Nejsem žádná primadona, jdu do penze, dokud jsem ještě neztratil hlas,“ komentoval svůj odchod do výslužby. Práce zanechal zřejmě v souvislosti s těžkým onemocněním – rakovina konečníku – kterému v roce 1927, ve svých 74 letech, podlehl. Své nemalé jmění odkázal Ústřední matici školské, knihovnu a výtvarné sbírky Národnímu muzeu a Národní galerii. Pochován je na hřbitově v rodném Trhanově.

Jeho jméno nese Fakultní Thomayerova nemocnice v Praze 4, založená v roce 1954 přeměnou Masarykových domovů (sociálních ústavů pro důchodce) na špitál. Zvláštní komise, která rozhodovala, po kom bude nemocniční areál pojmenován, dala Thomayerovi přednost před doktorem Ivanem Hálkem, synem spisovatele Vítězslava Hálka.

Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.