Vzácná Medaile cti pro statečného 
českého kaplana v americké armádě

Vzácná Medaile cti pro statečného
českého kaplana v americké armádě

23. 3. 2013

Američan českého původu Emil Joseph Kapaun dostane in memoriam za statečnost v korejské válce nejvyšší americké vojenské vyznamenání, Medaili cti. Kapaun se narodil na farmě nedaleko městečka Pilsen v Kansasu, kde žila početná skupina českých emigrantů, a jeho mateřštinou byla čeština. Ve 40. letech sloužil jako pastor pro místní českou menšinu mše v rodném jazyce.

V Koreji pak působil jako kaplan 8. jízdního pluku 1. jízdní divize americké armády, která se vylodila v červenci 1950 u Pchohangu a v následujících týdnech zabránila na tzv. Pusanském perimetru obsazení celého korejského ostrova komunisty. Kapaun doprovázel vojáky do prvních linií, sloužil improvizované mše mezi zákopy. Vyznamenání podle tiskové zprávy Bílého domu převezme 11. dubna jeho synovec Ray Kapaun a další členové rodiny.

Medaile cti se uděluje od roku 1861 výhradně příslušníkům amerických ozbrojených sil a dosud ji získalo jen 3446 vojáků. Zatím pouze dva z nich byli Češi. Prvním je Leopold Karpeles, rodák z pražské židovské rodiny, který se narodil v roce 1838, a dostal medaili za odvahu v americké občanské válce. Druhým vyznamenaným vojákem s českými kořeny je William F. Lukes (zřejmě nikoliv Lukeš, ale Lux), který pocházel z Liberecka a proslavil se v době týdenních bojů mezi americkým námořnictvem a korejskými obránci pevnosti na ostrově Kanghwa v roce 1871.

vyznamenání
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%