Papež František vyzval svět k míru

Papež František vyzval svět k míru

31. 3. 2013

Papež František ve svém tradičním velikonočním poselství vyzval svět k míru. Konkrétně zmínil konflikt v Izraeli, Sýrii či KLDR, vyslovil se také proti ničení přírody. Požehnání Městu a světu (Urbi et orbi) pronesl pouze v italštině a na rozdíl od svých předchůdců vynechal pozdravy věřících v desítkách světových jazyků. Na Svatopetrském náměstí ve Vatikánu tedy letos nezazněla ani čeština.

V řeči, kterou František pronesl před 250.000 lidmi, popřál mír celému světu a zdůraznil přitom zejména konflikty na Blízkém východě. Zmínil také Severní Koreu či africký stát Mali. Odsoudil mimo jiné "nemorální" vyčerpávání přírodních zdrojů. "Pokoj celému světu, i když je rozdělen chamtivostí těch, co se ženou za snadnými zisky," řekl nejvyšší pontifik.

Požehnání Městu a světu pak pronesl pouze italsky. Nenavázal tak na tradici zavedenou svými předchůdci, kteří zdravili věřící v desítkách jazyků.

František nyní slaví Velikonoce poprvé v úřadu hlavy katolické církve. Na svatém stolci sedí teprve dva týdny, od svého zvolení 13. března.

Dnešní Hod boží velikonoční je v křesťanském kalendáři svátkem Zmrtvýchvstání Páně, kdy se na základě biblického svědectví připomíná vzkříšení ukřižovaného Krista. Pro křesťany je neděle vrcholem Velikonoc, nejdůležitějších svátků církevního roku.

papež Velikonoce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.